Proporcja na 4 głodne osoby: - makaron kokardki 400 gr ( opakowanie )- ale również świetnie sprawdzą się tutaj rurki, kolanka, łazanki - 20 dag kiełbasy jałowcowej ( lub innej mocno wędzonej ) - 1 papryka - 5 dużych pieczarek - 1 średni por ( biała część i ok. 4 cm zielonej ) - 1 łyżeczka pieprzu mielonego - sól do smaku Również świetnie sprawdzi się w wersji z: 1. boczkiem, cukinią, pomidorkami i cebulką 2. kiełbasą, cebulką, papryką, chili 3. bakłażanem i pomidorem, posypany szczypiorem lub czymkolwiek, co macie pod ręką. Następnie: - kiełbasę pokroić w połtalarki, - por w talarki, - pieczarki w grube plastry, - paprykę w drobne kawałki W rondlu rozgrzać olej, wrzucić kiełbaskę. Kiedy po powrocie z pracy wita nas tylko światło w lodówce, warto pokusić się o wykonanie takiego obiadu. Taki makaron wykonuję często z warzyw jakie mam pod ręką i na jakie jest sezon. Kiedy się zeszkli ( ok. 4 minut ) dodać paprykę i wymieszać. Przykryć i odczekać ok 5 minut, żeby makaron przeszedł aromatem dodatków. Dusić ok 6 minut ( papryka zmięknie, pieczarki się podduszą ). Jak się zagotuje ugotować makaron wg instrukcji na opakowaniu.