Drożdżowe ślimaczki dyniowe z pomarańczą Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 15 g drożdży 3/4 szklanki pieczonej dyni 2 łyżki brązowego cukru 1/2 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 jajko 50 g roztopionego masła 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli Farsz 1 łyżka cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu 3 łyżki brązowego cukru 50 g roztopionego masła 2 suszone brzoskwinie pokrojone w kostkę 2 łyżki posiekanej skórki pomarańczowej brązowy cukier do posypania Wykonanie: Do dużej miski wlewamy letnie mleko, dodajemy cukier i rozkruszone drożdże. Do miski z aktywnymi drożdżami dodajemy po kolei wszystkie składniki na ciasto i dokładnie wyrabiamy na gładkie elastyczne ciasto. Wyrośnięte ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wałkujemy na prostokąt o grubości około 0,5 cm. Miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 60 minut. Zwijamy w ciasny rulon wzdłuż dłuższego boku prostokąta i kroimy w 3 cm plastry.