Jak upiec perfekcyjnie kruchą tartę?

Kami
Kulinaria
13.11.2015 14:46
Jak upiec perfekcyjnie kruchą tartę?

Sekretem kruchej tarty to szybka praca i niska temperatura masła mieszanego z mąką. Kruche, cienkie ciasto można wypełnić nadzieniem słodkim lub słonym. Co więc należy zrobić, by ciasto na tartę zawsze się udało? Przede wszystkim skorzystać ze sprawdzonego przepisu, szybko mieszać masło z mąką - najlepiej za pomocą specjalnego mieszadła. Przepisów na tartę jest mnóstwo. Zazwyczaj ciasto składa się z 1 części tłuszczu (najlepiej masła) i dwóch części mąki oraz odrobiny wody lub śmietany, by wszystkie składniki można było razem zagnieść. Dla smaku dodajemy trochę cukru oraz szczyptę soli, a dla koloru żółtko. Masz już wszystkie składniki? Czas więc szybko przygotować ciasto - na stolnicę przesiej mąkę, dodaj sól (oraz cukier, jeśli tarta ma być na słodko), dodaj masło i jak najszybciej je posiekaj - a zrobisz to najłatwiej za pomocą mieszadła (siekacza) do kruchego ciasta. Masz do wyboru różne mieszadła - wszystkie jednak świetnie się do tego nadają. Mają wygodne uchwyty i trwałe "noże", które poradzą sobie z nawet mocno zimnym masłem. Co ważne - "noże" nie są bardzo ostre, dzięki czemu można je używać na stolnicach silikonowych. Mieszadła łatwo się myją i zajmują mało miejsca.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.aledobre.pl/artykuly/148,Jak_upiec_perfekcyjnie_krucha_tarte.html