Smażenie to jedna z najpopularniejszych metod przygotowywania posiłków, niestety, zdaniem wielu jest ona zbyt niezdrowa. Czy chcąc gotować dietetycznie i lekkostrawnie trzeba rezygnować z ulubionych dań i starych przyzwyczajeń? Okazuje się, że nie. Wystarczy tylko pamiętać o kilku podstawowych zasadach oraz wyposażyć kuchnię w odpowiednie naczynia, które pozwolą na ograniczenie tłuszczy. Chcąc przygotowywać smaczne i zdrowe, ale jednak smażone potrawy, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Przy wyborze tłuszczu należy ograniczyć lub nawet wyeliminować smalec, który jest źródłem nasyconych kwasów tłuszczowych, powodujących m.in. odkładanie się złego cholesterolu. Warto zastąpić go olejem, najlepiej roślinnym. Zanim sięgniemy po konkretny produkt, dobrze jest spojrzeć na etykietę ze składem. Zdecydowanie zdrowiej będzie, jeśli wybierzemy olej zawierający więcej kwasów jednonienasyconych, niż wielonienasyconych, a pozostanie to bez wpływu na smak. Do smażenia na patelni najlepszy będzie olej tłoczony na ciepło oraz rafinowany. Wiele właściwości dania z patelni zależy także od sposobu jego przygotowania. Ważne, aby smażyć na jak najmniejszej ilości tłuszczu. Wiele osób nie stosuje się do tej zasady twierdząc, że wtedy danie przywiera i zbyt szybko się przypala. Tak jednak być nie musi. Trzeba użyć odpowiednich naczyń, przystosowanych do smażenia niskotłuszczowego. Patelnie, które pozwalają na niskotłuszczowe smażenie powinny mieć kilkuwarstwową markową powłokę, np. Teflon™ lub Ilag oraz grube dno. Dobrej jakości powłoka posiada doskonałe właściwości nieprzywierające, co pozwala na ograniczenie do minimum użycia tłuszczu podczas smażenia, a tym samym przygotowywanie smacznych i zdrowych potraw – wyjaśnia Emilia Skwierczyńska, brand manager marki Ambition. Przykładowo, produkty z linii Taurus marki Ambition, wykonane z odlewanego aluminium, grube i solidne, pokryte są niezwykle wytrzymałą, trójwarstwową powłoką Teflon™ Platinum Plus. Poza właściwościami nieprzywierającymi, zapewnia ona znacznie zwiększoną odporność na ścieranie i zadrapania, co pozwala na zastosowanie metalowych łopatek. Podczas smażenia bardzo ważne jest, aby trwało ono jak najkrócej, dlatego należy odpowiednio rozgrzać patelnię i olej. Zbyt niska temperatura sprawia, że tłuszcz wnika do wnętrza potrawy, co zwiększa jej kaloryczność, natomiast zbyt wysoka powoduje wytwarzanie szkodliwych substancji, które niszczą cenne składniki odżywcze. Niektórzy mają problem z określeniem czy olej ma już odpowiednią temperaturę i czy już można położyć jedzenie na patelni. Pomocny może być system wskazujący moment osiągnięcia optymalnej do smażenia temperatury. Takie rozwiązanie, Energy Saving System, zastosowano w nowej linii patelni Eco Cook marki Ambition, czyli tradycyjnych patelniach, a także grillowych i przeznaczonych do przygotowywania naleśników. Te ceramiczne naczynia pozwalają nie tylko na zdrowe i smaczne gotowanie dzięki powłoce ILAG Non-Stick Ceramic, ale także na znaczne zmniejszenie zużycia energii. System Oszczędności Energii to termochromiczny pierścień, znajdujący się na rączce patelni, który reaguje na zmiany temperatury. Kiedy patelnia rozgrzeje się do 150 stopni, zmienia on kolor na zielony. Jest to sygnał, że można już zredukować źródło ciepła i rozpocząć smażenie – wyjaśnia Emilia Skwierczyńska. Ceniący wysoką jakość w kuchni docenią także naczynia z linii Magnat marki Ambition, wykonane w technologii odkuwanego aluminium, wyjątkowo grube i odporne na odkształcenia, które równomiernie się nagrzewają, czyniąc gotowanie bardziej energooszczędnym. Również te patelnie posiadają trwałą powłokę o doskonałych właściwościach nieprzywierających – Ilag Premium. Okazuje się zatem, że aby przygotowywać zdrowe posiłki, wcale nie trzeba rezygnować ze swoich upodobań do smażonych potraw i znacząco zmieniać przyzwyczajeń kulinarnych. Wystarczy wybrać odpowiednie naczynia, z grubym dnem i markową powłoką nieprzywierającą, które pozwalają na smażenie z użyciem minimalnej ilości tłuszczu.