przyprawy kebab – gyros 2 duże filety z piersi kurczaka (ok. 600g) 1 duża czerwona papryka 1 puszka kukurydzy (220g po odsączeniu) olej rzepakowy do zamarynowania mięsa i smażenia 2 cebule 6 ogórków konserwowych (ok. 400g) 200g sera żółtego 4 pełne łyżki ketchupu pikantnego 4 pełne łyżki majonezu sól i pieprz do smaku Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Wykonanie: Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wrzucić do miseczki, wlać kilka łyżek oleju oraz całe opakowanie przyprawy Kebab Gyros. Robi się ją w miarę szybko, a plusem jest na pewno to, że można przygotować ją dzień wcześniej, a dnia następnego, gdy nie mamy czasu na pichcenie w kuchni, to tylko szybko ją odgrzać i zjeść :) Jeśli lubicie zapiekanki, to polecam Wam również: Zapiekankę makaronową z warzywami i mozzarellą wg Pascala oraz Zapiekanka makaronowa z serem pleśniowym Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros – Składniki: 2 woreczki ryżu (razem 200g) 1 opak. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros powinna być zapiekana w nagrzanym piekarniku przez ok. 20-25 minut w temp. 170C (do czasu aż ser się rozpuści). Następnie dorzucić kurczaka i smażyć do czasu aż mięso będzie dobre (najlepiej na dużym ogniu, by mięso za bardzo nie puściło ‘wody’). Cebulę pokroić w piórka, podsmażyć na rozgrzanym oleju. Wymieszać i odstawić na 30 minut, by mięso nieco przeszło przyprawami. Zapiekanka ryżowa Kebab Gyros to danie, które chodziło za mną już od dłuższego czasu :)