Aktywne formy witaminy C w kosmetykach i jej działanie

Witamina C w czystej postaci L-formy lewoskrętnej stosowana jest jako antyutleniacz i stabilizator pH . W takiej postaci wpływa tylko na zewnętrzną warstwę skóry tj. naskórek. Kwas askorbinowy jest silnie hydrofilowy (rozpuszczalna w wodzie) i nie rozpuszcza się w tłuszczach. W związku z tym witamina C nie może przedostać się przez warstwę rogową skóry i wnikać w lipidowe struktury, a tym samym do ceramidów "cementu międzykomórkowego" narażonych szczególnie na działanie wolnych rodników. W chemii kosmetycznej witaminę C stosuję się w postaci mikronizowanego kwasu askorbinowego, zamkniętego w liposomach lub w postaci estrów. Najbardziej aktywnym i skutecznym kosmetykiem z witaminą C są preparaty od 10% do 20%, natomiast w kremach pod oczy na poziomie 3-5%. Znacznie więcej na blogu Zapraszam do polubienia Bloga http://nowoscikosmetyczne.blogspot.com/2015/10/aktywne-formy-witaminy-c-w-kosmetykach.html Facebook https://www.facebook.com/kosmetyczne.nowosci

Aktywne formy witaminy C w kosmetykach i jej działanie
 http://nowoscikosmetyczne.blogspot.com/2015/10/aktywne-formy-witaminy-c-w-kosmetykach.html
Justyna

true

Polecane