100g zmielonych migdałów (możemy zastąpić orzechami, ja upiekłam tartę również z orzechami nerkowca) szczypta soli 3 łyżki cukru 100g schłodzonego masła 1 jajko Masa śmietanowa: 1 szklanka kwaśnej śmietany 3 jajka 1 żółtko 4 łyżki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 1,5 łyżki budyniu w proszku waniliowego bez cukru Masa marcepanowa: 150g marcepanu 1 białko Dodatkowo: 4 nieduże, lekko miękkie gruszki sok z cytryny 8 orzechów laskowych lub migdałów Do dekoracji: drobne owoce, użyłam malin i porzeczek cukier puder do posypania Spód: 1. 9. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji góra-dół i piec przez około 30 minut. Następnie wylepić nim formę na tartę o średnicy 26cm (formę można posmarować masłem, ale ja tego nie robiłam). 3. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem lub masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką (zobacz FILM). 7. Piekarnika nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół przez około 15-17 minut. Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka Tarta z gruszkami Składniki: Spód: 1 szklanka mąki pszennej (użyłam tortowej) Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 60 minut. 2. Fantastycznie aromatyczna, delikatnie waniliowa i orzechowa mmm… Upieczona masa marcepanowa jest przepyszna z gruszkami i uprażonym orzechem laskowym, poezja. Wszystkie składniki na masę śmietanową wymieszać mikserem, aż dobrze się połączą. Do tarty radzę użyć delikatnie miękkich gruszek (nie całkiem twardych) i najbardziej mi smakowała z orzechami. Gotową masę marcepanową przełożyć do woreczka z metalową końcówką (patrz film), użyłam końcówki Wilton 6B. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.