Krakowskie obwarzanki

Dagmara
Przepisy
18.09.2015 17:07
Krakowskie obwarzanki

Składniki na 4 obwarzanki: 450 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki krupczatki szczypta soli 2 1/2 łyżki cukru 1 op. drożdży instant (8g) 1 szklanka ciepłego (NIE gorącego!) mleka 2 łyżki roztopionego masła 1 jajko Dodatkowo: 1 łyżka cukru szczypta soli mak, sól gruboziarnista lub sezam do posypania 1 rozmłucone jajko, do posmarowania CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy 2 i 1/2 łyżki cukru i drożdże instant. Przepisów na obwarzanki jest w sieci zatrzęsienie, ale łączy je jedno - wszystkie są obwarzane, czyli obgotowywane we wrzątku, zanim włoży się je do piekarnika. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. 2. Ciasto dzielimy na 8 równych części. Uformowane ciasto obwarzamy, czyli pojedynczo kładziemy na wrzątku i obgotowujemy około 1 minuty (zdj. poniżej). Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuszczą - mleko zmieni kolor na lekko brązowy. Zagniatamy 5-10 minut, aż ciasto stanie się elastyczne, jednolite i będzie swobodnie odchodzić od ręki i ścianek miski. Gdy wszystkie obwarzanki będą już obwarzone, smarujemy je rozmłuconym jajkiem i posypujemy sezamem, solą gruboziarnistą lub makiem. Bierzemy dwa wałeczki i zwijamy je ze sobą w warkocz, a następnie łączymy oba końce (zdj. poniżej).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/09/krakowskie-obwarzanki.html