Przepis na ocet jabłkowy przygotowany z matką drożdżową znajdziecie tu Poniżej podajemy prostszą wersję, do przygotowania której potrzebujecie tylko jabłka lub skórki/gniazda nasienne, wodę i cukier. Skórki i gniazda nasienne można zbierać przez 2-3 dni i przechowywać w lodówce, kiedy uporacie się z dżemami możecie nastawić domowy ocet jabłkowy :) 4-6 tygodni Składniki: skórki i gniazda nasienne lub całe jabłka, przegotowana woda o temperaturze pokojowej, cukier (biały, brązowy lub miód) 2 łyżki/litr wody. ie lubimy wyrzucać jedzenia i staramy się zagospodarować wszystko co nam wpadnie w ręce ;), zwłaszcza jeśli pochodzi z ekologicznych upraw lub terenów wolnych od przemysłu i tras szybkiego ruchu. Odstawić w ciepłe i zacienione miejsce na 4-6 tygodni, codziennie zamieszać zawartość.