Składniki na 2 formy o śr. 19 cm: 250 ml piwa Guiness 170 g masła 1/2 szklanki ciemnego kakao 2 szklanki mąki pszennej tortowej 2 duże jajka 2/3 szklanki śmietany 12% 1 1/2 szklanki cukru drobnego 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 duże jajka 2/3 szklanki śmietany 12% Składniki na sos waniliowy: 150 g cukru pudru 50 g miękkiego masła 300 g serka Bieluch ziarenka z 1/2 laski wanilii Dziś zapraszam na pyszne brownie przygotowane na piwie Guiness, podane z waniliowym sosem i świeżymi malinkami :) Przykrywamy kolejnym blatem, znów polewamy sosem i dekorujemy resztą malin i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Jeden blat brownie kładziemy na talerzu, posypujemy połową malin (możemy je lekko zgnieść) i polewamy sosem. 4. Wszystkie składniki na sos miksujemy krótko do uzyskania jednolitej masy. Jajka mieszamy ze śmietaną, dodajemy do piwnej masy, krótko miksujemy. 2 foremki o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie wyjmujemy z foremek i odcinamy zbyt wyrośniętą górę.