Składniki: 300 ml oliwa z oliwek łyżka oleju lnianego/dyniowego/orzechowego 2 łyżki octu cytrynowego/jabłkowego 2 łyżki musztardy francuskiej ząbek czosnku łyżeczka oregano oraz bazylii oraz lubczyku łyżeczka cukru oraz soli pół łyżeczki curry oraz papryki chili 5 kulek pieprzu zielonego lub czarnego Kaloryczność: średnia Koszt: do 10 zł Przygotowanie: Czujecie czasem znudzenie codziennym dodawaniem przypraw do Waszych sałatek? A może gotowe rozwiązanie przypadnie Wam do gustu? Oliwa czosnkowa z musztardą francuską to proste i smaczne rozwiązanie, zawsze pod ręką! Bez kombinowania i szukania poszczególnych przypraw :) Przygotować pojemnik ok. 400 ml. Wlać oliwę z oliwek oraz olej i ocet. Pokroić drobno ząbek czosnku i dodawać kolejno pozostałe składniki. Dodawać po kolei wszystkie składniki i wymieszać. Odstawić na 1 dzień, aby oliwa nabrała smaku. Oliwą polewać dowolne sałatki na zimno i ciepło.