Jedzmy liście rzodkiewki!

mela

Poradnik

25.07.2015 11:36

Jedzmy liście rzodkiewki!

Z pewnością wielu z Was nigdy nie próbowało jeść liści rzodkiewki. Przywykliśmy do krojenia w drobna kosteczkę czerwonych korzeni. Często wykorzystuje się je również do dekorowania półmisków z serami lub wędlinami. Pod katem walorów wizualnych rzodkiewkowe kule z pewnością bija na głowę zwyczajnie wyglądające liście. Jeżeli zastanowimy się jednak nad wartościami odżywczymi, liście rzodkiewki nie maja sobie równych. FOOD FACT: Rzodkiewka zawiera znacznie więcej składników odżywczych w liściach niż w korzeniach. Liście to najbardziej wartościowa część rośliny. Dlatego też nie powinny lądować w koszu zaraz po odcięciu korzeni, ale w garnku na zupę lub misce na sałatkę. W liściach znajdziemy wiele złożonych związków odtruwających organizm z toksyn. Zawierają dodatkowo substancje antykancerogenne i przeciwzapalne wykazujące wyższe działanie przeciwnowotworowe niż np. kwiat brokuła. Liście rzodkiewki pomogą także we wzmocnieniu odporności organizmu. Posiadają bowiem dwa razy więcej witaminy C niż cytryna. Są źródłem m.in. żelaza, wapnia i fosforu. Podsumowanie: wspomaganie trawienia wzmacnianie odporności kopalnia makro i mikroelementów oczyszczanie organizmu z toksyn działanie przeciwnowotworowe Wykorzystanie liści rzodkiewki w posiłkach jako składnik: pożywnych zup ciepłych dań z makaronem, ziemniakami, i innymi gotowanymi warzywami świeżych sałatek z pomidorami, cebulą i fetą Podczas przygotowywania dań należy pamiętać o specyficznym, gorzko-ostrym smaku liści. Warto wiec łączyć je z warzywami o łagodniejszej ale bardziej wyrazistej nucie smakowej. Zdrowego i smacznego! .by Jasia.