Lawenda to półzimozielony gatunek krzewu o dekoracyjnym pokroju i wyjątkowym aromacie. Roślina rozpoznawalna jest niemal przez każdego. Wielu pozyskuje ją jako zmysłowe zioło dodawane do potraw, stosowane jako napar herbaciany lub środek zapachowy do szaf. Wykazuje działanie uspakajające i wyciszające. Doskonale nadaje się do medytacji i kontemplacji. Podana na zimno orzeźwia <3 Roślina stanowi przede wszystkim ozdobę ogrodu. Wraz z wiatrem w upalne dni wydziela niesamowity aromat. Działania w ogrodzie to przykład SLOW LIFE’owej aktywności, a uprawa lawendy nie jest wcale trudna. Wskazówki dotyczące sadzenia krzewu w ogrodzie znajdziecie na mojej stronie dotyczącej projektowania ogrodów JO.Pracka. Ścięte łodygi kwiatowe świetnie nadają się do ususzenia na kuchennych karniszach, wypełniając szczególnym zapachem jadalną przestrzeń. Herbata z lawendy to bardzo orzeźwiająca propozycja dla smakoszów rozgrzewających napojów.Suche kwiaty wystarczy umiejętnie zebrać z łodygi i przełożyć do otwartego pojemnika. Herbatę parzymy w ok. 96 stopniach C. Mała łyżeczka (zwykle od cukru) jest odpowiednia dla 250 ml gorącej wody. Drugą propozycją dla nieco bardziej odważnych jest lawendowe mleko. Przygotowujemy w ten sam sposób, zamieniamy jedynie wodę na mleko. Warto dodać miód 😉