Gotową kruszonkę można, rozdrabniając w palcach, pokruszyć na wcześniej przygotowane ciasto lub włożyć do woreczka foliowego i do zamrażarki na około 30 minut, a następnie zetrzeć na ciasto przy pomocy tarki o grubych oczkach. Składniki potrzebne do zrobienia tego ciasta to: 60 dag mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 250 gramów margaryny, 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki kwaśnej śmietany, 3 opakowania budyniu waniliowego, 1 litr mleka. Do przygotowania kruszonki potrzebujemy: 2 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 250 gramów miękkiego masła, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego. Na rabarbar wykładamy przestudzony budyń i na górę kruszymy lub ścieramy na tarce drugą warstwę ciasta. Nie jest polecany natomiast osobom cierpiącym na reumatyzm i choroby nerek ze względu na zawarty w nim kwas szczawiowy. , ⁄ szklanki oleju, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 opakowanie cukru wanilinowego, rabarbar (w ilości dowolnej wg naszego gustu). Przygotowując to ciasto potrzebne nam będą następujące składniki: 1 szklanka jogurtu naturalnego, 3 jajka, 3 ⁄ 4 szklanki cukru, ⁄ szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 ⁄ 2 szklanki oleju Wszystkie składniki na ciasto wkładamy, wlewamy do miski i miksujemy na gładką masę. Każdego roku, kiedy nadchodzi sezon na rabarbar, przynajmniej raz muszę upiec ciasto z tym warzywem. Ten przepis zapewne znacie, bo ukazał się już na naszym blogu, ale dla pełnego wyboru postanowiłam zamieścić go też w tym wpisie. Tak, warzywem, bo ta bylina zwana inaczej rzewieniem ogrodowym jest zaliczana do warzyw, chociaż większość z nas traktuje ją bardziej jak owoc, robiąc z niej kompoty czy ciasta. Z mąki, cukru, margaryny, proszku do pieczenia, żółtek i śmietany zagnieść kruche ciasto. Po nałożeniu kruszonki ciasto umieszczamy we wcześniej nagrzanym piekarniku i pieczemy około 45–60 minut, do tzw. suchego patyczka. Ciasto wylewamy do formy, a na wierzch układamy kawałki rabarbaru. Dziś proponuję Wam trzy przepisy na ciasto rabarbarowe. Rabarbar myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Nie trzeba wcześniej smarować blaszki, ponieważ ciasto jest dość tłuste i nie przywiera do formy.