Składniki (tortownica 21-22cm): - 100g miękkiego masła - ⅔ szklanki drobnego cukru - 1 duże jajko - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - ½ szklanki kwaśnej śmietany 18% - 1 i ⅓ szklanki mąki pszennej ( użyłam pełnoziarnistej) - 1 opakowanie (40g) budyniu waniliowego/śmietankowego bez cukru - 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia - 500g truskawek, moreli lub innych owoców - cukier perłowy do posypania ( nie koniecznie) Wykonanie: - wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, dodajemy jajko oraz ekstrakt z wanilii i dalej miksujemy - do masy w 3 turach na przemiennie dodajemy śmietanę oraz mąkę wymieszaną z budyniem i proszkiem do pieczenia, mieszamy tylko do połączenia się składników - tortownicę (21-22cm) wykładamy papierem do pieczenia, następnie przekładamy do niej ciasto , a na wierzchu układamy truskawki, morele itp rozcięciem do góry( ja przed pieczeniem posypałam ciasto cukrem perlistym choć autorka posypała je dopiero upieczone, tutaj dowolność ,nie wpływa to na smak )