Strucla z rabarbarem i amarantusem

Dagmara
Ciasta
10.05.2015 20:25
Strucla z rabarbarem i amarantusem

Składniki na zaczyn: 20 g świeżych drożdży 100 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 1 płaska łyżka cukru 2 płaskie łyżeczki mąki pszennej Składniki na ciasto: przygotowany zaczyn 250 g mąki 8 g cukru wanilinowego szczypta soli 1 łyżka oliwy 1 małe jajko w temp. pokojowej Składniki na masę: 4 długie łodygi rabarbaru 50 ml wody 2 czubate łyżki brązowego cukru 4 łyżki amarantusa ekspandowanego Ciasto przekładamy na blat i cienko rozwałkowujemy na prostokąt - krótszy bok powinien mieć długość keksówki. Na ciasto równomiernie wykładamy masę rabarbarową, zawijamy w rulon zaczynając od krótszego boku i przekładamy do keksówki. 3. W między czasie przygotowujemy masę: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, aż rabarbar całkowicie się rozpadnie, a nadmiar wody odparuje. Zagniatamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, czyli około 7-10 minut. Wyciągamy i pozostawiamy w keksówce do całkowitego ostygnięcia -w przeciwnym razie ciasto może nam się rozpaść. Przygotowujemy zaczyn: do ciepłego mleka wsypujemy cukier i mąkę, kruszymy świeże drożdże i dokładnie mieszamy. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier wanilinowy i szczyptę soli; dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia na 20 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/05/strucla-z-rabarbarem-i-amarantusem.html