Tort sowa

Małgorzata
Ciasta
28.04.2015 14:10
Tort sowa

Składniki Biszkopt waniliowy 3 sztuki (tortownica 24 cm) 3x 4 jajka 3x 100g mąki pszennej 3x 30 g stopionego masła 3x 1 łyżka cukru waniliowego 3x 130 g cukru 3x 2 łyżki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy 1 kg serka naturalnego (wiaderko) 1 szkl mrożonego musu z truskawek ok. 4 łyżki cukru 2 łyżeczki żelatyny 4 łyżeczki wody Krem maślany 1,5 kostki miękkiej margaryny 6 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Poncz 1,5 cytryny 1,5 szklanki wody 2 łyżki cukru Dodatkowo minimum 1 kg masy cukrowej ok 15 okrągłych biszkopcików barwniki 1. Biszkopt waniliowy: białka oddzielamy od żółtek. Dlatego musimy zostawić około 1 cm przy brzegu aby po nałożeniu drugiego blatu krem nie wyciekł. Przelewamy ciasto do formy i pieczemy ok 25 minut w 170 stopniach (160 przy włączonym termoobiegu oraz górnej i dolnej grzałce). Krem truskawkowy nakładamy stopniowo po łyżce na środek. Na wierzchu robimy niewielką kopułkę na która nakładamy okrągłe biszkopty. Łatwiej będzie, jeżeli na torcie narysujemy sobie łuk, w którym będziemy przyklejać niebieskie elementy. Będzie trochę rozlewał się po biszkopcie ale po schłodzeniu stężeje. 8. Do wycinania różowych piórek użyłam puszki po koncentracie pomidorowym o wadze 70 g. Stopniowo dosypujemy cukier, wanilię, potem dodajemy po jednym żółtku. Ja miałam już posłodzone truskawki, dlatego podałam ilość cukru na oko. Z pozostałej masy robimy uszy,oczy, kwiatki, dziób, nogi oraz listki. 4. Krem maślany: miękką margarynę ucieramy z cukrem i cytrynowym sokiem. Waniliowy biszkopt z serową- truskawkową masą do tego słodka, cukierkowa dekoracja aż żal kroić. Po tym czasie równomiernie nakładamy krem maślany. Serek ubijamy robotem stopniowo dodając mus truskawkowy oraz cukier. Kiedy tort będzie się chłodził przygotowujemy odpowiednie kolory masy cukrowej.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://fiolkowakuchniamalgorzaty.wordpress.com/2015/03/27/tort-sowa/

Małgorzata