W sumie nie wiem dlaczego się utarło, że krem do karpatki musi być biały, pomarańczowy też ślicznie wygląda 😉 Składniki: Na ciasto: 250 ml wody 125 g masła 160 g mąki pszennej 5 jajek szczypta soli Masa: 2-3 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego 0,5 l soku z marchewki (najlepiej ten z sokowirówki, ale taki kupiony w sklepie też się nada) sok z połówki cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej szczypta cynamonu 1 jajko 120 g masła Przygotowanie Do garnka wlewamy wodę, następnie wkładamy masło i zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy ten sok wymieszany z mąkami i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Ciasto wykładamy na dużą blachę (moja ma 37×22 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmarowujemy, aby było w miarę równe. Przygotowujemy budyń: do pół szklanki soku marchwiowego dodajemy mąki, sok z cytryny, jajko i cynamon. Cały czas gotując na małym gazie, wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do powstania jednolitej, gęstej masy. Masło miksujemy na puch, następnie dodajemy po łyżce letniego budyniu. Jest to tradycyjne ciasto parzone przełożone masą z budyniu marchewkowego.