Rogaliki z nutella

Krzysztof
Przepisy
19.02.2015 11:00
Rogaliki z nutella

Przepis

Zapraszam na rogalika :-)

Składniki:

- 40 g drożdży

- 1 łyżeczka cukru

- 5 łyżek mleka

- 550 g mąki pszennej tortowej

- 3 żółtka

- 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

- 200 ml śmietany 30%

- 200 g miękkiego masła

- białko do posmarowania rogalików

- nutella

- marmolada różana

- ziarenka Migdałowy Przylądek Ziarenkowo

- cukier puder do posypania

Wykonanie:

Do kubka wlewamy ciepłe mleko (max 37 stopni) i rozpuszczamy cukier i drożdże, odstawiamy na 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę i żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło, dodajemy rozczyn drożdżowy i zarabiamy gładkie ciasto tak długo, aż wszystkie składniki się połączą. Ja swoje ciasto wyrobiłam w moim Thermomix, czas 2 minuty, poz. Interwał. Ciasto przykrywamy i chowamy na noc do lodówki, lub na minimum 1 godzinę.

Na stolnicę podsypaną mąką wykładamy ciasto, dzielimy je na 4 części, rozwałkowujemy i dzielimy na 8 lub 16 trójkątów, ja użyłam Rogalomani, rozwałkowałam ciasto, przełożyłam na rogalomanię, przejechałam wałkiem, tak aby podzielić ciasto na trójkąty, nałożyłam nutellę i posypałam ziarenkami, zawinęłam rogaliki.

Na balszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy rogaliki i smarujemy rozbełtanym białkiem, co nam zostało, pieczemy w nagrzanym pierkarniku do 180 stopni, grzanie góra-dół, przez 20-25 minut do zarumienienia, można pod koniec włączyć funkcję termoobiegu.

Studzimy na kratce i przekładamy na talerze, posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :-)

Rogalomania świetnie nadaje się do robienia rogalików, możemy zrobić ich 16 lub 8, z tej porcji ciasta wyjdzie zatem 64 lub 32 rogaliki. Szybko i bez problemu uzyskamy fajne rogaliki, możemy je przygotować na słodko lub na wytrawnie.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną