jak pozbyć się twardej i ciężkostrawnej skórki z papryki

Krzysztof
Kulinaria
10.02.2015 21:57
jak pozbyć się twardej i ciężkostrawnej skórki z papryki

Przepis

1. Paprykę wkładamy na kilkanaście minut do piekarnika rozgrzanego do 250 st. C, tak by pokryła się w całości czarnymi „pęcherzami”. Następnie wkładamy ją do foliowego woreczka i „toczymy”, a skórka odchodzi sama. Na końcu płuczemy paprykę pod bieżącą wodą.

2. Paprykę wkładamy do frytkownicy (180 st. C). Kiedy papryka zrobi się czarna/pokryje się czarnymi „pęcherzami”, podobnie jak w poprzednim przypadku, wkładamy ją do foliowego woreczka i „toczymy”, a skórka zejdzie sama. Na końcu także płuczemy warzywo.

3. Opalamy paprykę przy palniku kuchenki gazowej lub ręcznym palnikiem i postępujemy dokładnie tak jak w pkt 1 i 2, czyli wkładamy do woreczka, a po obraniu opłukujemy wodą.

4. Paprykę obieramy zwykłą obieraczką do warzyw – jest to dość czasochłonne, ale dzięki temu nasze warzywo nie jest „podpieczone”.