Do tego bloku dodałam duże rodzynki oraz żurawinę Kresto. składniki: 250 g masła ok 250 ml wody 3/4 szklanki cukru (daje zawsze mniej niecałe pół szklanki) 250 g herbatników 2 duże garście rodzynek 1 duża garść żurawiny 5 łyżek kakao 250 g mleka w proszku granulowanego (Gostyń) lub zwykłego kilka kropel aromatu rumowego Herbatniki pokruszyć, tak aby był i drobny pył jak również małe kawałki. Blok jest bardzo słodki ale od czasu do czasu musi pojawić się na naszym stole aby nas porządnie dosłodzić. Na blogu jest już biały blok więc do kompletu dzisiaj polecam ciemny czekoladowy, który jest bardziej znany. Do masy zawsze dodaje bakalie co tam mam pod ręką, mogą być rodzynki, żurawina lub też dowolne orzechy. Dodać kakao, aromat rumowy, rodzynki i żurawinę, dokładnie wymieszać.