Pokroić je już przed przygotowywaniem masy !) i dodajemy do ucieranej masy - mieszamy ( jeśli uważamy , że mamy jej za dużo nie kładźmy jej całej) - Mamy ułożone roladki w głębokiej misce gęsto obok siebie - Na wierzch rulonów - roladek wykładamy masę już z galaretkami i dobrze dociskamy , tak by była także między roladkami , masa musi je połączyć , by po wyjęciu pokrojone ciasto tworzyło całość podobną do skorupy żółwia - Całość zostawiamy na całą noc by dobrze stężała - Na drugi dzień wyjmujemy ciasto ostrożnie , wcześniej obkrawając je wokół miski - To co było wierzchem ciasta będzie spodem , a spód będzie skorupą żółwia - Można ewentualnie położyć na wierzchu masy kilka kostek pokrojonego ananasa... Zaznaczam jeszcze raz , że w misce UKŁADAMY jeszcze przed robieniem masy pokrojone ciasto w rolady - Masło utrzeć z cukrem pudrem , dodajemy stopniowo po żółtku - Żelatyną namaczamy w 1/2 szklance letniego ( nie gorącego !) mleka - mieszamy do rozpuszczenia i dodajemy resztę mleka , ale całość ma być CIEPŁA , bo inaczej za szybko nam stężeje - Białka bijemy na pianę - Do masy jajecznej dodajemy CIEPŁĄ żelatynę rozpuszczoną w mleku - dobrze mieszamy , by wszystko dobrze się połączyło - Teraz ( natychmiast!) dodajemy ubite białka i mieszamy ostrożnie - Stężałe galaretki kroimy w drobną kostkę ( I to mogłoby być na tyle na jeden dzień prac , jeśli podzielimy sobie to na 2 dni. Następnego dnia ZACZYNAMY pracę od pokrojenia rolady na mniejsze około 1 cm. kawałki i UKŁADAMY jeden obok drugiego w misce (formie) mają tworzyć pancerz żółwia - i oczekują na ułożenie na nich masy z galaretkami Składniki MASY do żółwia : - 1 masło - 4 jajka - 4 duże łyżki żelatyny - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cukru pudru - kostki krojonego ananasa Przez posmarowanie rolady należy rozumieć posmarowanie powidłami upieczonego wcześniej w całości ciasta PRZYGOTOWANIE ciasta z której upieczemy ROLADY - Białka ubić na sztywną pianę - W trakcie ubijania dodawać cukier - Po wyczerpaniu cukru dodawać po jednym żółtku i ciągle ubijać - Na koniec dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia ( mąka przesiana przez sito)- lekko mieszamy najlepiej drewnianą łyżką - Wylewamy na blaszkę (płaską) wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowaną tłuszczem - Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C - na złoty kolor - Kiedy ciasto będzie upieczone , wyjąć je na lekko wilgotną ściereczkę, zdjąć papier i razem ze ściereczką zwinąć w rulon -ma tak ostygnąć - Po ostygnięciu smarujemy powidłami i zwijamy ciasno . A w ogóle to ciasto dobrze robić w duecie , wtedy na pewno się uda , a jeśli nie to odpowiedzialność za niepowodzenie podzieli się na pół :)