Czekolada na gorąco

Krzysztof
Przepisy
02.02.2015 21:21
Czekolada na gorąco

SKŁADNIKI Składniki na dwa porządne kubki - dla Ciebie i jednego szczęśliwca: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 200 ml mleka (najlepiej pełnotłustego) 1 albo nawet 2 tabliczki gorzkiej czekolady dobrej jakości (min. 70% kakao) 1 łyżka cukru pudru szczypta płatków chili kawałek kory cynamonu Teraz możesz schować się pod kocyk i ukryć się przed całym złym światem - z takim kubkiem nawet poniedziałkowy poranek nie będzie Tobie straszny, w końcu czekolada nie zadaje pytań, czekolada rozumie! Dodatkowo dla zwiększenia przyjemności: bita śmietana (kremówka ubita z cukrem pudrem) solidna garść pianek mini-marshmallows PRZYGOTOWANIE Do rondelka lub garnka z podwójnym dnem wlej mleko, śmietankę, dodaj cukru pudru i wrzuć korę cynamonu. Dla mnie to najwspanialszy wynalazek ludzkości – na smutki, na zimową chandrę, czy trudy życia codziennego najlepsza jest właśnie czekolada. Nigella Lawson zwykła mawiać: W życiu jest wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź. Dlatego dziś, na początek nowego miesiąca i rozpoczęcie kolejnego tygodnia zmagań proponuję kubek tego gorącego napoju! Czekolada z tego przepisu jest gęsta, kremowa i aromatyczna. Powolutku gotuj, cały czas mieszając, aż czekolada się rozpuści i powstanie cudownie gęsty napój.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.food2.pl/2015/02/czekolada-na-goraco.html