Przepis
Składniki na około 20 sztuk ( zależnie od wielkości):
80 g gorzkiej czekolady
250 g serka mascarpone
1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej
3 łyżki likieru kawowego
1 szklanka zmielonych biszkoptów
do dekoracji:
50g czekolady deserowej
1 łyżka oleju
wiórki kokosowe
Czekoladę topimy w kąpieli wodnej czyli ustawiamy miskę z połamaną czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Serek mascarpone krótko miksujemy. Dodajemy zmielone biszkopty, likier i kawę.
Na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko do połączenia składników.
Przekładamy masę czekoladową do miseczki i przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na tak długo, aż masa stężeje i będzie można formować trufelki.
Ze schłodzonej masy nabieramy porcje i formujemy kulki. Obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie wymieszanej z olejem lub w wiórkach kokosowych. Odkładamy na talerz w odstępach, aby się nie posklejały.
Przechowujemy w lodówce.