Trufle kawowe

Krzysztof
Dekoracje
27.01.2015 12:43
Trufle kawowe

Przepis

Składniki na około 20 sztuk ( zależnie od wielkości):

80 g gorzkiej czekolady

250 g serka mascarpone

1,5 łyżki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody i wystudzonej

3 łyżki likieru kawowego

1 szklanka zmielonych biszkoptów

do dekoracji:

50g czekolady deserowej

1 łyżka oleju

wiórki kokosowe

Czekoladę topimy w kąpieli wodnej czyli ustawiamy miskę z połamaną czekoladą nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.

Serek mascarpone krótko miksujemy. Dodajemy zmielone biszkopty, likier i kawę.

Na koniec dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, miksujemy krótko do połączenia składników.

Przekładamy masę czekoladową do miseczki i przykrywamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na tak długo, aż masa stężeje i będzie można formować trufelki.

Ze schłodzonej masy nabieramy porcje i formujemy kulki. Obtaczamy je w rozpuszczonej czekoladzie wymieszanej z olejem lub w wiórkach kokosowych. Odkładamy na talerz w odstępach, aby się nie posklejały.

Przechowujemy w lodówce.