Przepis
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych (u mnie: 1 szklanka płatków i 0,5 szklanki otrąb pszennych)
100 g masła (lub margaryny)
1 duże jajko
1/2 szklanki cukru
1 łyżka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kopiata łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczam w rondelku i polewam nim płatki w misce. Mieszam.
W innym naczyniu ubijam jajko, dosypując powoli cukier, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijam nadal i wszystko razem wlewam do płatków. Dokładnie mieszam.
Blachę smaruję tłuszczem lub wykładam papierem do pieczenia i nakładam na nią łyżeczką małe kopki masy owsianej. „Należy zostawić spore odległości między nimi, bo w piecu rozleją się na płaskie placki.
Piekę w temp. 180 stopni (góra-dół) około 10 minut pilnując, żeby się nie przypaliły.
Zdejmuję z blachy po lekkim przestudzeniu.
Smacznego!