Ciasteczka owsiane

Krzysztof
18.09.2013 7:05
Ciasteczka owsiane

Przepis

Składniki:

1,5 szklanki płatków owsianych (u mnie: 1 szklanka płatków i 0,5 szklanki otrąb pszennych)

100 g masła (lub margaryny)

1 duże jajko

1/2 szklanki cukru

1 łyżka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 kopiata łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Masło rozpuszczam w rondelku i polewam nim płatki w misce. Mieszam.

W innym naczyniu ubijam jajko, dosypując powoli cukier, dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia, ubijam nadal i wszystko razem wlewam do płatków. Dokładnie mieszam.

Blachę smaruję tłuszczem lub wykładam papierem do pieczenia i nakładam na nią łyżeczką małe kopki masy owsianej. „Należy zostawić spore odległości między nimi, bo w piecu rozleją się na płaskie placki.

Piekę w temp. 180 stopni (góra-dół) około 10 minut pilnując, żeby się nie przypaliły.

Zdejmuję z blachy po lekkim przestudzeniu.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną