Torcik Tia Maria

Gosia
09.01.2015 10:54
Torcik Tia Maria

Przepis

Składniki na okrągłą formę o średnicy 20cm:

3 duże jajka

115g drobnego cukru do wypieków

75g mąki pszennej

2 łyżki kawy instant (w proszku, nie granulkach)

Na krem:

200g półtłustego serka kremowego (np. Philadelphia)

1 – 1 i 1/2 łyżki płynnego miodu

4 łyżeczki likieru kawowego Tia Maria

50g kandyzowanego imbiru, drobno posiekanego (jeśli nie lubicie, możecie śmiało pominąć)

Dekoracja:

225g cukru pudru, przesianego

2 łyżeczki ekstraktu kawowego lub zaparzonej mocnej kawy

około 1 łyżki gorącej wody

1 łyżeczka ciemnego kakao

ziarna kawy (opcjonalnie)

Wykonanie:

Jajka umieść w misie miksera razem z cukrem i ubijaj na wysokich obrotach przez 4 – 5 minut, aż cukier się rozpuści i będą miały konsystencję musu.

Mąkę wymieszaj z kawą i przesiej do masy jajecznej, wymieszaj delikatnie szpatułką lub łyżką.

Ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno) i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30 – 35 minut, aż patyczek wbity w środek będzie suchy po wyjęciu.

Upieczone ciasto odstaw na kilka minut, po czym delikatnie uwolnij z formy i wystudź na kratce. Zimne przekrój wzdłuż na dwa blaty.

Podczas gdy ciasto stygnie, przygotuj krem. Serek wymieszaj dokładnie z miodem i likierem (wystarczy zrobić to łyżką). Na koniec wmieszaj posiekany imbir.

Blaty ciasta przełóż kremem, a wierzch udekoruj lukrem.

By przygotować lukier, wymieszaj cukier puder z ekstraktem kawowym (lub kawą) oraz wodą i utrzyj na gładko. Około 3/4 lukru rozprowadź na wierzchu ciasta. Pozostały wymieszaj z kakao, przełóż do papierowej tutki lub rękawa cukierniczego i ozdób ciasto. Możesz też dodatkowo ozdobić ziarenkami kawy.

Smacznego :)

IMG_4069

About these ads

Podziel się ze znajomymi:

inShare1

E-mail

Share on Tumblr

1

Print

Podobne

Torcik orzechowy z kremem kawowym i powidłami śliwkowymi/Walnut and coffee buttercream cake with plum conserve...

Torcik orzechowy z kremem kawowym i powidłami śliwkowymi/Walnut and coffee buttercream cake with plum conserve...

W "Ciasta z kremem"

Tort kawowy z mascarpone/Coffe birthday cake with mascarpone coffee filling...

Tort kawowy z mascarpone/Coffe birthday cake with mascarpone coffee filling...

W "Torty"

Tort kawowy z powidłami śliwkowymi i kremem straciatella/Coffee cake with straciatella filling...

Tort kawowy z powidłami śliwkowymi i kremem straciatella/Coffee cake with straciatella filling...