Przepis
Ciasto naleśnikowe:
1 jajko
mleko
mąka pszenna (dodaję na końcu i tyle by ciasto było bardzo rzadkie)
2 łyżki kakao dla dzieci
łyżka oleju
Wszystkie składniki mieszam ze sobą i smażę naleśniki na mocno rozgrzanej patelni.
Dodatki:
2 pomarańcze
śmietana w proszku
200 ml zimnego mleka
1/8 kostki masła
1 łyżeczka brązowego cukru
3 łyżeczki białego cukru
polewa czekoladowa
Masło i cukier rozpuszczamy na patelni. W powstałym syropie smażymy obrane i pokrojone w cienkie plastry pomarańcze po 10-15 minut z każdej strony. Drugą pomarańczę obieramy ze skórki i błonek, dodajemy do ubitej śmietany (użyłam tej z paczki i to „ligth”, ale zdecydowanie polecam zwykłą kremówkę).
Na naleśniki nakładamy śmietanę ze świeżymi pomarańczami. Zawijamy wg uznania. Na wierzch wykładamy karmelizowane pomarańcza i ozdabiamy polewą czekoladową.