Sernik z pierniczkami

Krzysztof
Ciasta
03.12.2014 20:31
Sernik z pierniczkami

Przepis

Składniki:

1 kg sera mielonego

250 g pierniczków

2 łyżki mąki krupczatki

6 jajek

300 g cukru pudru

125 g masła

1 budyń śmietankowy bez cukru

Masło rozpuść w rondelku i odstaw by ostygło.Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.

Żółtka utrzyj z cukrem pudrem,stopniowo dodawaj ser.

Masę serową utrzyj z masłem,budyniem oraz mąką. Na koniec dodaj białka i delikatnie wymieszaj.

Formę do ciasta wysmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą.

Wylej połowę masy serowej a na wierzch ułóż pierniczki. Wylej drugą połowę sera.

Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temp 190 stopni i piecz około 50-55 minut.

Polewa:

125 g masła rozpuść w rondelku,dodaj 1/2 szklanki cukru pudru i mieszaj aż cukier się rozpuści.

Zdejmij rondelek z ognia,dodaj 3 łyżki kakao oraz rozpuszczoną żelatynę (1 łyżeczka na 3 łyżki wrzątku).

Przestudź i polej ciasto.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną