Pomarańczowy murzynek

Krzysztof
Przepisy
06.11.2014 16:45
Pomarańczowy murzynek

Przepis

Skład.

10 dag masła lub margaryny

150 ml mleka

1/2 szklanki cukru

2 szklanki mąki pszennej

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka cynamonu

1 łyżeczka sody

2 łyżki kakao

4 kopiaste łyżki dżemu o smaku pomarańczowym

1 mleczna czekolada

1/2 białej czekolady

1 pomarańcza

Zaczynamy.

Mleko, masło (margarynę) i cukier gotujemy w garnku. Następnie studzimy. Do chłodnej masy przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy jajka, cynamon i kakao. Mieszamy. Na koniec dodajemy dżem i jeszcze raz mieszamy. Wykładamy ciasto na blaszkę i pieczemy w temp. 190C około 45minut. Ciasto po upieczeniu odstawiamy, aby lekko przestygło.

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mleczną polewamy cały wierzch ciasta, z białej robimy napis (my w tym celu użyliśmy patyczka do szaszłyków - maczaliśmy go w białej czekoladzie i robiliśmy napis; istotne aby ciasto było jeszcze lekko ciepłe - wówczas polewa nie twardnieje i można z łatwością wykonać napis, bądź go skorygować).

Pomarańczę kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze części, układamy na brzegach ciasta.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną