Przepis
SKŁADNIKI:
Ciasto:
- 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu (można zastąpić go przyprawami korzennymi)
- 1-2 łyżka mocnej kawy rozpuszczalnej
- 3/4 kostki masła
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/2 szklanki maślanki
- 1 i 1/4 szklanki puree z dyni*
Dekoracja:
- 400 ml śmietany kremówki
- 2-3 łyżki cukru pudru
- toffi w tubce
- dynie z masy plastycznej**
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ciasto:
1. W misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cynamon oraz sól.
2. W drugiej misce wymieszać maślankę, puree z dyni oraz kawę rozpuszczalną.
3. W trzeciej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka, całość zmiksować.
4. Na zmianę dodawać suche składniki i maślankę z puree oraz kawą. Mieszać, aż wszystkie składniki się połączą.
5. Ciasto przełożyć do 2/3 wysokości papilotek. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30-35 min. Pozostawić do wystygnięcia.
Dekoracja:
1. Śmietanę kremówkę wraz z cukrem ubić na sztywną pianę.
2. Przełożyć do rękawa cukierniczego.
Etap końcowy:
1. Babeczki udekorować rozetką z bitej śmietany. Delikatnie polać toffi i na każdej położyć dynie z masy plastyczniej.
* Dynie, ważącą ok. 800g, obrałam ze skórki, usunęłam pestki i pokroiłam z małe kawałeczki. Wszystko wrzuciłam do garnka i zalałam 100 ml wody. Gotowałam do czasu, kiedy dynia się rozpadła, całość zmiksowałam blenderem i pozostawiłam do wystygnięcia.
** Do wykonania dyń wykorzystałam barwniki z żelu oraz masę plastyczną, można te produkty nabyć w sklepach internetowych.