Przepis
Szarlotka tatrzańska
Szarlotka tatrzańska tak naprawdę z Tatrami wiele wspólnego nie ma. Nie wiadomo skąd taka nazwa tego ciasta. Do przygotowania tej szarlotki wykorzystuje się bardzo cieniutko pokrojone plasterki jabłek. U mnie krojone ręcznie i niestety jeszcze zbyt grubo. Najlepiej użyć robota. Ciasto z mąki krupczatki jest niesamowicie kruche! Polecam!
Szarlotka tatrzańska
Składniki na formę 23x33cm:
Na ciasto:
500g mąki krupczatki
250g masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Warstwa jabłkowa:
2-3 kg jabłek (szarej renety lub antonówki)
2 łyżeczki cynamonu
cukier do smaku
bułka tarta do podsypania
Dodatkowo:
cukier puder
Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki (masło, jajka i śmietana muszą być zimne) zagniatamy w gładkie ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy spód formy. Nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Pozostałą część ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podpiekamy około 15 minut w 160-180 stopniach.
Warstwa jabłkowa: jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy na ćwiartki a następnie na bardzo cienkie plasterki. Mieszamy z cynamonem, dodajemy cukier wg uznania i mieszamy.
Podpieczony spód ciasta obsypujemy 2-3 łyżkami bułki tartej. Następnie wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożoną część ciasta. Ciasto pieczmy w 160-180 stopniach około godziny. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.