Szarlotka tatrzańska

Ewelina
Ciasta
27.10.2014 10:47
Szarlotka tatrzańska

Przepis

Szarlotka tatrzańska

Szarlotka tatrzańska tak naprawdę z Tatrami wiele wspólnego nie ma. Nie wiadomo skąd taka nazwa tego ciasta. Do przygotowania tej szarlotki wykorzystuje się bardzo cieniutko pokrojone plasterki jabłek. U mnie krojone ręcznie i niestety jeszcze zbyt grubo. Najlepiej użyć robota. Ciasto z mąki krupczatki jest niesamowicie kruche! Polecam!

Szarlotka tatrzańska

Składniki na formę 23x33cm:

Na ciasto:

500g mąki krupczatki

250g masła lub margaryny

pół szklanki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 żółtka

2 łyżki kwaśnej śmietany

Warstwa jabłkowa:

2-3 kg jabłek (szarej renety lub antonówki)

2 łyżeczki cynamonu

cukier do smaku

bułka tarta do podsypania

Dodatkowo:

cukier puder

Wykonanie:

Ciasto: wszystkie składniki (masło, jajka i śmietana muszą być zimne) zagniatamy w gładkie ciasto. 2/3 ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy spód formy. Nakłuwamy widelcem i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Pozostałą część ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażalnika. Schłodzone ciasto podpiekamy około 15 minut w 160-180 stopniach.

Warstwa jabłkowa: jabłka myjemy, obieramy, wydrążamy gniazda, kroimy na ćwiartki a następnie na bardzo cienkie plasterki. Mieszamy z cynamonem, dodajemy cukier wg uznania i mieszamy.

Podpieczony spód ciasta obsypujemy 2-3 łyżkami bułki tartej. Następnie wykładamy jabłka. Na wierzch ścieramy na tarce zmrożoną część ciasta. Ciasto pieczmy w 160-180 stopniach około godziny. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną