Lasagne z kurczakiem i szpinakiem :)

Ewelina
29.08.2013 21:03
Lasagne z kurczakiem i szpinakiem :)

Przepis

Składniki na 6-8 porcji:

- 0,8-1,0kg świeżych liści szpinaku ( lub 1 opakowanie mrożonych liści szpinaku)

- dwa podwójne filety z kurczaka

- 0,4kg startego żółtego sera

- dwie łyżki masła + masło do smażenia kurczaka

- dwie łyżki mąki

- 250ml mleka

- sól

- sos sojowy

- 4 ząbki czosnku

- tymianek, curry

- makaron do lasagne

Liście szpinaku myjemy i wkładamy do osolonego wrzątku na 5min. Wyciągamy i odcedzamy.

Kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki. Smażymy na maśle, g

dy mięso zrobi się białe dodajemy łyżkę sosu sojowego, oraz curry, dusimy.

Masło topimy w garnuszku, dodajemy mąkę i rumienimy na złocisty kolor. Dolewamy mleka i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy mieszając. Powinien lekko zgęstnieć.

Na dno naczynia żaroodpornego dajemy trochę sosu, tak żeby makaron nie dotykał dna. Układamy warstwę makaronu, polewamy znowu sosem, na to 1/3 mięsa, 1/3 szpinaku i 1/3 sera. Następnie jeszcze dwukrotnie: makaron, sos, mięso, szpinak, ser. Posypujemy całość tymiankiem i wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na 20-30min. (zaglądać czy makaron zmiękł).

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną