Tort urodzinowy kawowo - czekoladowy

Krzysztof
Przepisy
17.10.2014 12:44
Tort urodzinowy kawowo - czekoladowy

Przepis

Składniki na biszkopt:

4 jajka

3/4 szklanki cukru

Laska wanilii

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Łyżka kawy

Tort zrobiłam z podwójnej porcji.

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z dodatkiem odrobiny soli, gdy piana będzie ubita dodawać po 1 żółtku i stopniowo cukru. Dodać ziarenka z laski wanilii i kawę. Do mąki dodać proszek do pieczenia wymieszać i dodać do jajek z cukrem, wymieszać ŁYŻKĄ. Piec około 20 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Po wyjęciu odwrócić spodem do góry i ostudzić.

Składniki na krem kawowy:

4 jajka

1,5 szklanki cukru

2 paczki masła (500g)

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

Gorąca woda

Użyłam 1,5 porcji

Przygotowanie:

Kawę rozmieszać z wodą, tylko tyle żeby się rozpuściła. Miękkie masło utrzeć w dużej misce. Jajka z cukrem utrzeć mikserem na parze. Nie wolno odejść gdyż może zrobić się jajecznica. Gdy będą gotowe dodać kawę, zdjąć z ognia i ostudzić. Dodawać po łyżce do masła cały czas mieszając mikserem. Schłodzić w lodówce przez ok 1h.

Składniki na polewę:

6 łyżek cukru

3 łyzki wody

4 łyżki kakao

Pół paczki paska

Przygotowanie:

Cukier z kakao i wodą podgrzać na kuchence. Cały czas mieszać. Dodać masło, rozpuścić, zagotować, zdjąć i ostudzić. Gdy zgęstnieje łatwiej będzie polać tort.

Przygotowanie tortu:

Potrzebne nam jeszcze:

Kawa z mlekiem, cukrem i rumem (wódką, spirytusem..itp)

Wiśnie w spirytusie

Starta czekolada do posypania

Ostudzony biszkopt przekroić na 3 części. Spód ułożyć na paterze. Dookoła można podłożyć papier, żeby nie ubrudzić patery. Placek polewać kawą, tak aby był dobrze nawilżony ale nie pływał. Ułożyć wiśnie, na nie krem i następny placek. Przy kolejnej warstwie postępować tak samo. Ostatni wierzchni placek też polać kawą. Nałożyć krem na brzegi tortu i posypać startą czekoladą. Wierzch polać polewą czekoladową. Schłodzić w lodówce, podawać najlepiej na drugi dzień i wyciągnąć godzinę przed podaniem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną