Do tej pory żyliśmy w błędzie?! Zaskakujące wyniki najnowszych badań na temat spożywania ryb!

Agnieszka
Newsy
06.02.2025 11:56
Do tej pory żyliśmy w błędzie?! Zaskakujące wyniki najnowszych badań na temat spożywania ryb!

Od lat słyszymy w mediach informację o tym, jak zdrowymi produktami są ryby. Faktycznie tak jest, są one bowiem źródłem najzdrowszych tłuszczy i wielu cennych witamin. W kontekście zdrowia na myśl przychodzą nam od razu ryby świeże. Najnowsze badania wskazują jednak na coś zupełnie innego.

Świeże ryby to nienajlepszy wybór?

Świeże ryby kojarzą nam się z najlepszym smakiem oraz gwarancją zachowania ich najcenniejszych składników. Okazuje się jednak, że świeże ryby, jeśli nie są odpowiednio przechowywane, szybko tracą świeżość i mogą stać się siedliskiem bakterii, co zwiększa ryzyko zatrucia pokarmowego. 

Proces transportu i ekspozycji na ladzie sklepowej często trwa kilka, a nawet kilkanaście dni przez co jakość ryby spada również pod kątem zawartości składników odżywczych.

Najlepsza ryba mrożona: wyniki badań

Badania prowadzone przez instytut SINTEF Ocean i NOFIMA wskazują, że najlepszym wyborem dla konsumenta są ryby mrożone. Z racji tego, że obecnie do mrożenia wykorzystuje się najnowsze technologie, takie ryby zamrożone są do -30 stopni niemal od razu po złowieniu, bo pozwala na zachowanie ich idealnego smaku, struktury oraz wszystkich wartości odżywczych. 

Co więcej, mrożone ryby kosztują mniej. Z badania wynika bowiem, że norweska rodzina, spożywając mrożone ryby zamiast świeżych, może zaoszczędzić rocznie nawet 7 tys. koron (2,5 tys. zł). 

Dlaczego warto jeść ryby?

Ryby są niezwykle zdrowym elementem diety i warto je regularnie spożywać ze względu na ich bogactwo składników odżywczych:

  • Są doskonałym źródłem białka o wysokiej wartości biologicznej, które jest łatwo przyswajalne przez organizm. 
  • Zawierają również kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają pracę serca, mózgu oraz układu nerwowego, a także pomagają zmniejszyć stany zapalne w organizmie.

Dodatkowo ryby dostarczają witamin i minerałów, takich jak

  • witamina D, 
  • jod, 
  • selen 
  • oraz witaminy z grupy B, które wspomagają odporność, prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i zdrowie kości. 

Regularne spożywanie ryb może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, poprawiać koncentrację i wpływać korzystnie na samopoczucie. Dlatego warto włączyć je do diety przynajmniej 2-3 razy w tygodniu, wybierając zarówno ryby tłuste (np. łosoś, makrela) jak i chude (np. dorsz, mintaj).

Zamknij ×
Kluczowe Punkty
  • Świeże ryby mogą tracić wartości odżywcze i stać się siedliskiem bakterii, jeśli nie są odpowiednio przechowywane.
  • Proces transportu i ekspozycji świeżych ryb na ladzie sklepowej może trwać nawet kilkanaście dni, co obniża ich jakość.
  • Badania wskazują, że ryby mrożone mogą być lepszym wyborem pod względem smaku, struktury i wartości odżywczych.
  • Ryby mrożone są zamrażane do -30 stopni niemal od razu po złowieniu, co pomaga w zachowaniu ich jakości.
  • Mrożone ryby są także tańsze niż świeże, co pozwala zaoszczędzić pieniądze.
  • Ryby są bogatym źródłem białka, kwasów omega-3, witamin i minerałów, które wspierają zdrowie.
  • Regularne spożywanie ryb może obniżać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i poprawiać samopoczucie.
Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną