Ten przepis na sernik z rabarbarem i galaretką po prostu trzeba zrobić! Jest kremowy, orzeźwiający i przyciąga swoim wyglądem. Rabarbarowy serniczek będzie pysznym deserem na każdą okazję. Jak zrobić rabarbarowy sernik? Sernik z rabarbarem przygotujesz w kilku prostych krokach: Na początek należy zrobić kruche ciasto na spód sernika – kruche ciasto świetnie dopełnia kremowy sernik i orzeźwiającą galaretkę z rabarbarem. Następnie należy zrobić masę serową – to sernik na bazie sera z wiaderka. Jest bardzo szybki w przygotowaniu, a po upieczeniu jest wilgotny i puszysty. Na koniec przygotowujemy galaretkę z rabarbarem, czyli naszą gwiazdę, dzięki której ten serniczek pięknie wygląda, …
🍴 Prosty, ale niepowtarzalny przepis na sernik z rabarbarem
- Liczba porcji: 8
- Czas gotowania: 60 min
- Czas przygotowania: 30 min
- Szacunkowy koszt: 30 zł
Informacje o wartości odżywczej
- Kalorie: 450 kcal
- Tłuszcze: 20 g
- Węglowodany: 52 g
- Białko: 12 g
Składniki
- 1,5 kg rabarbaru
- 1 kg twarogu tłustego
- 1 szklanka cukru
- 1 paczka cukru waniliowego
- 5 jajek
- 2 paczki budyniu waniliowego
- pół opakowania herbatników
- 150 g masła
Przepis
Poszukujesz prostego, ale jednocześnie niebanalnego przepisu na deser? Oto nasz sprawdzony przepis na sernik z rabarbarem. Ten deser nie tylko zaskoczy Cię swoim smakiem, ale również łatwością przygotowania. Wykorzystując do tego przepisu sezonowy rabarbar, dodasz mu niepowtarzalnego, lekko kwaskowatego smaku, który idealnie komponuje się z delikatnym, waniliowym serem. Co więcej, ten sernik jest nie tylko smaczny, ale również zdrowy - rabarbar jest bowiem źródłem wielu witamin i minerałów. Bez względu na to, czy planujesz szybki deser na weekend, czy eleganckie danie na uroczystą kolację - ten przepis jest dla Ciebie. Sernik z rabarbarem z pewnością zachwyci wszystkich fanów tradycyjnych, domowych wypieków. Ciesz się smakiem tego niezwykłego deseru i delektuj się każdym kęsem. Na koniec, wystarczy podać go schłodzonego i gotowego do spożycia. To naprawdę proste! Dlaczego nie spróbujesz już dzisiaj?
- Na początek umyj rabarbar, pokrój go na kawałki, a następnie zasyp cukrem i odstaw na bok.
- Rozkrusz herbatniki i połącz je z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wyłóż na spód formy i wstaw do lodówki na ok. 15 minut.
- W międzyczasie rozgnieć twaróg na gładką masę, dodaj jajka, cukier i budyń. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę.
- Wyjmij formę z lodówki i rozłóż na spodzie część masy serowej, następnie obłoż go rabarbarem oraz resztą masy serowej.
- Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut. Po upieczeniu, ostudź go i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
- Podawaj schłodzony. Smacznego!