drożdżówki z budyniem i śliwkami

Krzysztof
Dekoracje
12.09.2014 6:30
drożdżówki z budyniem i śliwkami

Przepis

ciasto drożdżowe:

450 gramów mąki pszennej

35 gramów stopionego masła

3 kopiaste łyżki cukru

2 kopiaste łyżeczki cukru waniliowego

25 gramów drożdży + 250 ml ciepłego (lecz nie za gorącego mleka)

1 jajo

nadzienie:

2 paczuszki budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru ( takie po 40 g)

6 łyżek cukru ( z małą górką)

2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej

1 litr mleka

2 łyżki masła

dodatkowo:

około 10 śliwek + około 2 łyżki cukru

1 jajo + 2 łyżki mleka do posmarowania bułeczek

W ciepłym mleku rozprowadzamy drożdże z 1 łyżeczką cukru i 1 łyżeczką mąki, odstawiamy w ciepłe miejsce by ruszyły.

Mąkę przesiewamy z cukrami, dodajemy podrośnięty rozczyn, jajko, tłuszcz, zagniatamy jednolite ciasto.

Odstawiamy je w omączonej misce pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 40 minut do podwojenia objętości.

W tym czasie wypestkowane połówki śliwek zasypujemy cukrem, mieszamy, by pokrył równomiernie owoce.

Następnie gotujemy budyń. Z litra mleka odlewamy szklankę, w niej rozprowadzamy proszek budyniowy, cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy dokładnie. Resztę mleka zagotowujemy z 2 łyżkami masła, kiedy zacznie wrzeć, wlewamy budyń i mieszamy aż do zagotowania i zgęstnienia całości. Budyń studzimy do uzyskania temperatury pokojowej.

Po wyrośnięciu ciasto krótko zagniatamy, następnie dzielimy na 3 równe części. Dwie odkładamy pod przykrycie, jedną wałkujemy na okrąg o grubości około 1 cm. Wykrawamy krążki o średnicy około 8 - 9 cm centymetrowe, pośrodku robimy zagłębienie na nadzienie. Możemy zrobić je dnem szklanki, lekko dociskając ją na środku krążka, jednak uważajmy by nie przedziurawić spodu.

W zagłębienie wkładamy budyń ( około 1 łyżki), na wierzch dajemy połówkę śliwki odsączonej z soku.

Bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w około 5 cm odstępach.

Czynności powtarzamy do wykończenia całości ciasta.

Drożdżówki poukładane na blaszce przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na około 15 minut. Po tym czasie brzegi bułeczek smarujemy jajem rozkłóconym z mlekiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni ( funkcja góra - dół) i pieczemy około 20 minut, do zezłocenia.

Bułeczki można jeszcze oprószyć cukrem pudrem lub polukrować.