Ciasto Królewiec sprawdzony przepis

Monika
Ciasta
06.03.2024 17:55
Ciasto Królewiec sprawdzony przepis

Zobacz tradycyjny i sprawdzony przepis na ciasto Królewiec, czyli miodowe kruche ciasto i puszysty biszkopt przekładany budyniowym kremem. To ciasto jest idealną propozycją na święta, urodziny, imieniny, a także na niedzielę do kawy. Jak zrobić ciasto Królewiec? Przygotowanie ciasta Królewiec rozpoczynamy od upieczenia dwóch blatów miodowego ciasta. Następnie przygotowujemy biszkopt z mąką ziemniaczaną. Kolejnym krokiem jest ugotowanie budyniowego kremu. Letnim kremem przekładamy kruche ciasto, wkładając w środek biszkopt. Ostatnim krokiem jest zrobienie polewy kakaowej. Dokładny przepis na ciasto Królewiec na dużą blachę znajdziesz poniżej. Zobacz inne przepisy na pyszne ciasta. Sprawdzony przepis na ciasto Królewiec Ciasto Królewiec Drukuj Ocena: 5.0 …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/ciasto-krolewiec-sprawdzony-przepis/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Królewiec - sprawdzony przepis na ciasto, które zawsze się udaje!

  • Liczba porcji: 8
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 30 min
  • Szacunkowy koszt: 30 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 450 kcal
  • Tłuszcz: 20g
  • Węglowodany: 60g
  • Białko: 8g

Składniki

  • 500g maki
  • 200g cukru
  • 200g masła
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kardamonu
  • 200g kandyzowanych owoców
  • 100g rodzynek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 100g migdałów
  • 1 łyżka rumu

Przepis

Królewiec to ciasto, które wprost idealnie komponuje się z filiżanką ciepłej kawy lub herbaty. Jego korzenne smaki i aromatyczne dodatki zdobywają serca wszystkich, którzy mają okazję go spróbować. Ten przepis jest prosty i niezawodny - dzięki niemu ciasto zawsze się udaje, jest puszyste i pełne smaku. Sekret tkwi w dodatkach - kandyzowanych owocach, rodzynek i migdałach, które nadają ciastu niepowtarzalnego charakteru. Przygotowanie ciasta nie wymaga specjalistycznej wiedzy czy umiejętności - wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w naszej kuchni. Dodatkowo, ciasto jest ekonomiczne - za niewielką kwotę otrzymujemy duże, pyszne ciasto, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu - niezależnie od okazji, ciasto Królewiec zawsze będzie doskonałym wyborem!

  • Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Przygotuj formę do pieczenia, smarując ją masłem i posypując mąką.
  • W misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cynamon i kardamon. Dodaj masło i zagnieć ciasto.
  • Do ciasta dodaj jajka, miód, mleko i skórkę cytrynową. Wymieszaj wszystko dokładnie.
  • Do masy ciastowej dodaj pokrojone kandyzowane owoce, rodzynki i pokrojone migdały. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  • Gotowe ciasto wylej do formy i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 60 minut, lub do czasu aż ciasto będzie dobrze wyrośnięte i złote.
  • Po upieczeniu ciasto wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Przed podaniem opcjonalnie posyp cukrem pudrem.