Kebab, popularne danie, które zdobyło serca Polaków, znalazło się w centrum skandalu. W wyniku kontroli przeprowadzonej przez sanepid wśród lokali gastronomicznych serwujących kebaby, odkryto szokujące nieprawidłowości. Czy jesteśmy oszukiwani na kababie w Polsce?
Szokujące dane - nieprawidłowości w 80% lokali
Dane są zaskakujące i niepokojące. Nieprawidłowości wykryto w ponad 80% kontrolowanych lokali. W ofercie lokali serwujących kebaby możemy przeczytać, że serwowanym mięsem jest baranina, jagnięcina, wołowina. Czy jednak na pewno to, co czytamy, pokrywa się z rzeczywistością?
Podmiana asortymentu - główny problem
W ponad 104 partiach (na 139 zbadanych) odnotowano jeden główny problem, który nazwano podmianą asortymentową. Do stworzenia mięsa użyto innego, niż jest podane w menu, np. w sprzedaży jest mięso jagnięce, a klient dostaje wołowo-drobiowe.
Nie tylko mięso - problem z dodatkami
Problem nie dotyczy tylko rodzaju serwowanego mięsa. W ofercie często czytamy o serze feta, a w rzeczywistości na talerzu otrzymujemy zwykły ser kanapkowy. Czy to kolejny dowód na to, że jesteśmy oszukiwani?
Kraftowy kebab - czy na pewno?
Kolejnym problemem jest stan mięsa. Zaobserwowano praktykę wprowadzania w błąd w aspekcie samodzielnego wykonywania mięsa zwanym kraftowym. Lokale deklarują, że przygotowują mięso na miejscu i je odpowiednio doprawiają, jednak w rzeczywistości kupują już gotowe mielonki, potocznie zwanymi kulami mocy.
Alergeny - brak informacji
Kwestii problematycznych nie ma końca. Kolejny aspekt, który może martwić klientów to alergeny. Restauracje powinny podawać do publicznej informacji alergeny, które znajdują się w poszczególnych daniach. Jednak nie jest to ogólnie stosowana praktyka i często brakuje tych informacji.
Konsekwencje kontroli - kary pieniężne
W związku z kontrolą posypały się kary. Wojewódzcy inspektorzy IJHARS wydali m.in.: 48 decyzji administracyjnych nakładających kary pieniężne na łączną kwotę 63,2 tysięcy złotych, w tym 39 decyzji za wprowadzanie do obrotu wyrobów zafałszowanych.
Podsumowanie i wnioski
Podsumowując, kontrola wykazała, że oszustwa na kababach to problem na skalę całej Polski. W związku z tym, konieczne jest prowadzenie dalszych kontroli jakości handlowej w placówkach gastronomicznych, w czasie których szczególną uwagę należy zwracać na sposób przekazywania konsumentom informacji na temat środków spożywczych, jak również na prawidłowość realizacji zawartych w nich deklaracji.