Polędwiczki z grzybami w boczku

Beata
Obiad
23.03.2023 10:14
Polędwiczki z grzybami w boczku

Polędwiczki z grzybami w boczku Polędwiczki wieprzowe, które same rozpływają się w ustach. Mięso faszerowane grzybami, owinięte boczkiem, który sprawia, że mięso jest soczyste. Danie jest smaczne i z pewnością możemy podać na świąteczny obiad. 7 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: • 2 polędwiczki wieprzowe • 100 g boczku wędzonego w plastrach • 1 kg pieczarek • 10 dag suszonych podgrzybków • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • ½ szk. śmietany 30% • Sól • Pieprz • Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Grzyby suszone zalewam gorącą wodę, moczę. Mięso oczyszczam z błonek, kroję, wzdłuż ale nie do końca i rozbijam. Doprawiam pieprzem oraz solą. 2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Grzyby suszone odlewam z wody, kroję bardzo drobno, dodaję do cebuli. Pieczarki kroję w plasterki łączę z grzybami, smażę około 10 minut i doprawiam pieprzem oraz solą. 3. Mięso rozkładam, na środku układam farsz grzybowy, pozostały farsz odstawiam na bok. 4. Mięso zwijam w roladę, owijam boczkiem. 5. Następnie rolady układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 35 minut w 180°C. Po upieczeniu kroję w plastry. 6. Do pozostałego farszu wlewam śmietanę, gotuję 5 minut. 7. Sos grzybowy wykładam na dno naczynia, układam plasterki polędwiczek. 8. Danie gotowe, podaję z kopytkami lub ziemniakami. 9. Smacznego.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/03/poledwiczki-z-grzybami-w-boczku.html