Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

Beata

Zapiekanki

18.01.2023 10:01

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym

Zapiekanka meksykańska z mięsem mielonym Danie dla miłośników zapiekanek w prosty sposób otrzymasz niesamowite danie, która swoim pysznym smakiem zachwyci niejedno podniebienie. Zapraszam na przepis 40 minut czas przygotowania 8 porcji Składniki: • ½ kg mięsa mielonego wieprzowego • 1 szt. cebuli • 2 ząbki czosnku • 1 opakowanie makaronu Penne • Olej do smażenia • 1 puszka czerwonej fasoli • ½ kg fasoli szparagowej zielonej • 2 papryki czerwone • 200 g przecieru pomidorowego • 3 łyżki ketchupu pikantnego • ½ szk. śmietany 12% • 10 dag sera mozzarella • Sól • ½ łyżeczki papryki ostrej Sposób przygotowania: 1. Makaron gotuję według przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu układam na dnie naczynia żaroodpornego. 2. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Do warzyw dodaję mięso mielone, doprawiam solą oraz papryką ostrą. Mięso podsmażam do momentu, kiedy stanie się miękkie. 3. Odsączam z zalewy czerwoną fasolę, zaś fasolkę szparagową i papryki kroję, dodaję do mięsa. 4. Mięso podlewam jedną szklanką wody rozrobionej z przecierem pomidorowym, polewam śmietaną, dokładnie mieszam i gotuję do momentu zagotowania. 5. Sos razem z mięsem wykładam na makaron, wierzch posypuje serem mozzarella startym na tarce o dużych oczkach. 6. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 20 minut w 180°C. 7. Gotowe. 8. Smacznego.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2023/01/zapiekanka-meksykanska-z-miesem-mielonym.html
Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Beata

facebook