Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w pistacjach! GIS wydaje ostrzeżenie!

Martyna P.

Newsy

18.01.2023 9:36

Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w pistacjach! GIS wydaje ostrzeżenie!

Główny Inspektorat Sanitarny wydał komunikat z ostrzeżeniem dla konsumentów. Dotyczy on popularnej słonej przekąski. Lepiej sprawdź, czy nie masz jej w domu, gdyż wykryto w niej substancje rakotwórcze.

 

Substancja rakotwórcza w pistacjach!

17 stycznia na głównej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego pojawił się komunikat dotyczący wybranych partii pistacji.

Gis poinformował, że doszło do przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn.

Oto dokładne dane niebezpiecznych partii produktów:

  • PISTACJE ŁUSKANE BIO 150 g - BIO PLANET oraz PISTACJE ŁUSKANE BIO 75 g - BIO PLANET
  • Data minimalnej trwałości to 08.2023
  • kraj pochodzenia – Iran
  • Producent - Bio Planet S.A., Wilkowa Wieś 7, 05-084 Leszno.

Wycofywane partie to te, które rozpoczynają się od następujących cyfr:

  • 925-xxxxxx,
  • 1026-xxxxxx,
  • 1069-xxxxxx,
  • 9-xxxxxx
  • 86-xxxxxx
  • 161-xxxxxx
  • 261-xxxxxx
  • 297-xxxxxx
  • 452-xxxxxx.

Zdjęcie Przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w pistacjach! GIS wydaje ostrzeżenie! #1
źródło: GIS

„Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany poprzez System Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach (RASFF) o stwierdzeniu przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w orzechach pistacji, które po konfekcjonowaniu zostały wprowadzone do obrotu przez firmę Bio Planet S.A.” – czytamy w komunikacie GIS.

W związku z zaistniałą sytuacją Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające.

Firma Bio Planet S.A rozesłała do swoich odbiorców informację o konieczności wycofania wymienionych produktów z obrotu.

Do konsumentów zaapelowano o niespożywanie wymienionych partii produktów!

 

 

Aflatoksyny – niebezpieczne toksyny!

Aflatoksyny są to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe. Ich zarodniki mogą rozprzestrzeniać się przez owady i wiatr. W ten sposób dostają się do upraw rolnych i magazynów produkcyjnych.

Toksyny te mogą prowadzić do rozwoju:

  • Alergii;
  • Grzybicy;
  • przewlekłych zatruć wątroby i nerek;
  • poważnych chorób układu oddechowego, odpornościowego oraz pokarmowego.

Aflatoksyny zostały oficjalnie uznane w Polsce za substancje rakotwórcze w 1996 roku.

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej informuje, że mogą one powodować wady rozwojowe płodu. Ponadto prowadzą do mutacji genów.  

 

Objawy zatrucia toksynami

Objawy lekkich zatruć to: złe samopoczuciem, dyskomfort w jamie brzusznej, brak apetytu i stan podgorączkowy.

Objawy ostrych zatruć to: obrzęk płuc, bóle brzucha, nudności, wymioty, krwotoki do narządów wewnętrznych, narastające gwałtownie zażółcenie skóry i śluzówek, drgawki i śpiączka.