10 mitów o karmieniu piersią i laktacji!
O karmieniu piersią i laktacji narosło wiele mitów. Na ten temat można usłyszeć wiele informacji, jednak nie wszystkie z nich są prawdziwe. Z tego powodu młode mamy często czują się zagubione, są pełne obaw, lęku i nie wiedzą, co ich czeka! Przedstawiamy najpopularniejsze FAKTY i MITY na ten temat!
10 mitów o karmieniu piersią i laktacji
Mleko matki to najlepszy pokarm dla dziecka- PRAWDA
Mleko matki zawiera wszystkie składniki odżywcze i substancje niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka. To pokarm unikalny i idealnie dopasowany do potrzeb żywieniowych niemowlęcia. Zawiera czynniki przeciwzapalne, składniki aktywne immunologicznie, enzymy, hormony, prebiotyki, białka, węglowodany, tłuszcze, minerały i witaminy.
Mleko matki zwiększa odporność i chroni przed chorobami- PRAWDA
Mleko pełni nie tylko funkcje odżywcze, ale chroni też przed czynnikami chorobotwórczymi. Wzmacnia odporność, zmniejsza ryzyko zachorowalności i łagodzi przebieg wielu chorób układu oddechowego, pokarmowego, moczowego. Zmniejsza ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości, cukrzycy typu 1 i2, astmy, alergii. Oprócz tego karmienie piersią doskonale wpływa na rozwój emocjonalny i psychospołeczny dziecka. Niesie korzyści zarówno dla dziecka i matki.
Duże piersi= dużo pokarmu- MIT
To chyba najczęściej powtarzany mit, z którym mogą zetknąć się młode mamy. Rozmiar biustu w żaden sposób nie wpływa na ilość mleka i nie powoduje problemów z wykarmieniem dziecka. Często bywa, że mniejsza pierś jest bardziej „mleczna”. Nie wielkość, a prawidłowa technika karmienia i częstotliwość przystawiania malucha do piersi, wpłynie na ilość produkowanego pokarmu.
Matka karmiąca powinna przestrzegać restrykcyjnej diety- MIT
Dieta matki karmiącej… nie istnieje! Jeśli mama jest zdrowa, powinna jeść wszystko, na co ma ochotę. Oczywiście w tym czasie należy odżywiać się zdrowo, nie przejadać się i dużo pić. Do codziennego menu warto włączyć świeże owoce i warzywa, produkty zbożowe i pełnoziarniste (kasza, brązowy ryż, makaron, płatki owsiane), nabiał (mleko, jogurt, kefir, maślanka ser), chude białko: mięso, przede wszystkim drób i wołowina, ryby, jaja. Zdrowe tłuszcze, znajdujące się w oliwie z oliwek, orzechach, awokado, tłustych rybach morskich.
Zaleca się unikać żywności wysoko przetworzonej, potraw ciężkostrawnych i wzdymających. Jednak karmiąca matka nie musi unikać żadnych konkretnych rodzajów żywności. To, co je mama, w żaden sposób nie wpływa na bóle brzucha, wzdęcia, czy kolki dziecka, ani jego późniejsze alergie. Jeżeli matka nie ma alergii na różne składniki pokarmowe, to w okresie karmienia, nie musi unikać zawierającej ich żywności.
Matka karmiąca piersią może jeść ile chce- bo nie przytyje- MIT
Choć matki karmiące piersią mają większe zapotrzebowanie kaloryczne, nie oznacza to, że mogą jeść wszystko na co tylko mają ochotę, bez obaw o przybranie na wadze. Produkcja pokarmu to około 670 kcal na dobę, dlatego karmiącej mamie potrzebne jest więcej składników odżywczych. Oznacza to, że mamy karmiące piersią potrzebują dziennie około 500 kalorii więcej w porównaniu do mam, które nie karmią. 500 kcal wbrew pozorom wcale nie tak dużo! Tabliczka czekolady, pączek w lukrze, 100 gram popcornu, paczka chipsów, dwa Snickersy mają ich właśnie tyle.
Karmienie piersią to skuteczna antykoncepcja- MIT
To kolejny bardzo często powtarzany mit. Choć karmienie piersią może wpłynąć na powstrzymanie owulacji, nawet przez pół roku, to brak miesiączki nie stanowi pewnego zabezpieczenia antykoncepcyjnego. W trakcie karmienia piersią można zajść w kolejną ciążę!
Jeśli tego nie chcesz, stosuj inne metody antykoncepcji. Używanie metod zapobiegania ciąży jest potrzebne także w pierwszych miesiącach po porodzie. Nie można polegać jedynie na laktacji.
Mleko traci wartości odżywcze po roku- MIT
Często można usłyszeć, że mleko po pierwszym roku, całkowicie traci wszelkie wartości odżywcze. To oczywiście mit, w który nie należy wierzyć.
Nie ma nic niezdrowego, czy dziwnego w karmieniu dzieci powyżej pierwszego roku życia. Pokarm, który otrzymują jest pełnowartościowym posiłkiem, a nie wodą. Choć skład mleka zmienia się w miarę upływu czasu, to dostosowuje do potrzeb rozwijającego się dziecka. Przez cały czas wspiera jego prawidłowy rozwój i funkcjonowanie. WHO zaleca aby karmienie piersią było kontynuowane przez minimum 2 lata, a matki karmiły dzieci wyłącznie piersią przez pierwsze sześć miesięcy życia- w celu zapewnienia im optymalnego wzrostu, rozwoju i zdrowia.
Przy stosowaniu antybiotyków nie można karmić piersią-MIT
Zdarzają się sytuację, gdy karmiąca mama zachoruje i będzie musiała stosować antybiotyki. Na szczęście znaczna ich grupa jest bezpieczna dla noworodków i niemowląt. Wśród nich występują m.in.: penicyliny, cefalosporyny, aminoglikozydy, monobaktamy, karbapenemy, glikopeptydy, polimyksyny i wiele ubstancji stosowanych przy typowych infekcjach.
Podczas antybiotykoterapii należy poinformować lekarza, że jest się mamą karmiącą. Lekarz dopasuje lek tak, aby był bezpieczny w okresie laktacji. Dodatkowo zawsze trzeba przeczytać ulotkę preparatu i sprawdzić zalecenia dla mam karmiących.