Ciasto Orzeszkowy Lion

Beata

Ciasta

24.11.2022 6:31

Ciasto Orzeszkowy Lion

Ciasto Orzeszkowy Lion Szukasz pomysłu na świąteczne ciasto, oto przepis dla Ciebie a co najważniejsze ciasto bez pieczenia. Forma 24 cm x 24 cm 20 porcji 30 minut czas przygotowania Składniki: • 250 g herbatników kakaowych • 40 g ryżu preparowanego • 460 g masy kajmak • 200 g orzeszków ziemnych prażonych • 2 galaretki przezroczyste • 660 ml śmietany 30% • 500 g mascarpone • ½ szk. cukru pudru • 100 g batona Lion • ½ szk. mleka Sposób przygotowania: 1. Na dnie formy układam połowę herbatników namoczonych w mleku. 2. Orzeszki kruszę, 50 g odstawiam na bok a pozostałe wsypuje do miski, dodaję ryż preparowany oraz masę kajmak, dokładnie mieszam łyżką. Połową masy smaruję herbatniki. 3. Galaretki rozpuszczam w jednej szk. gorącej wody i studzę. 4. Śmietany wlewam do naczynia miksującego, miksuję mikserem, dodaję mascarpone, cukier puder i na koniec wlewam galaretki. 5. Połowę masy wykładam na masę kajmakową, przykrywam masę pozostałymi herbatnikami namoczonymi w mleku, smaruję ciastka pozostałą masą kajmak i ponownie wykładam masę śmietankową. 6. Batony Lion ścieram na tarce o dużych oczkach, łączę pozostałymi orzeszkami i posypuję wierzch ciasta. 7. Ciasto chłodzę w lodówce dwie godziny. 8. Gotowe. 9. Smacznego.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarnachwila.com/2022/11/ciasto-orzeszkowy-lion.html