Czekoladowe wisienki

Ewelina
Przepisy
07.07.2013 8:58
Czekoladowe wisienki

Przepis

Brownies :

1 i 2/3 szklanki cukru

¾ szklanki kakao

170g masła

2 łyżki wody/kawy

2 jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

1 i 1/3 szklanki mąki

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 stopni

Masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej -do większego naczynia, wypełnionego gotującą się wodą wkładamy mniejsze, tak aby było tylko lekko zanurzone w wodzie. W mniejszym naczyniu umieszczamy masło. Kiedy masło się roztopi dodajemy kakao i dokładnie mieszamy.

Jajka i cukier miksujemy na gładką masę następnie delikatnie dodajemy rozpuszczone masło połączone z kakao i ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę( najlepiej przesiać przez sitko), proszek do pieczenia, ekstrakt,wodę i miksujemy do połączenia się składników. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułka tartą. Pieczemy ok 20 min.

Dodatkowo:

słoiczek wisienek kandyzowanych/koktajlowych (można je kupić np. w sklepie Kaufland)

śmietanka lub serek waniliowy/mascarpone

3 czekolady ( u mnie 2 mleczne i 1 gorzka)

Upieczone ciasto studzimy następnie przekładamy do miski, łączymy ze śmietanką lub serkiem ( po trochę aż ciasto będzie na tyle mokre,że będzie można je łatwo formować)

Wisienki obklejamy ciastem (by powstała spora kulka), czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej aby była płynna i zanurzamy w niej wisienki w cieście, można też obsypać np. wiórkami kokosowym/kolorową posypką.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną