Tofu po koreańsku. Tofu po koreańsku, azjatycku. W każdym razie smaki w tym klimacie. Nie spodziewałam się że tak pysznie będzie, a tak nie wiele trzeba. Jesteście ciekawi, co sprawiło mój zachwyt??? To zapraszam do lektury 😊 Do wykonania tego dania potrzebujemy : - kostka wędzonego Tofu, pokrojonego w podłużne paluchy - mąka ziemniaczana do panierki - mąka pszenna z dodatkiem papryki słodkiej, chili, soli, suszonego czosnku ( również do panierki) - 2 jajka(roztrzepane) Na sos : -5 łyżek ulubionego ketchupu - 2 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki słodkiego chili -trochę octu ryżowego - 1 łyżeczka czosnku granulowanego - trochę oleju sezamowego -2 łyżki miodu + biały sezam prażony Tofu pokroić w podłużne paluchy, osuszyć ręcznikiem papierowym. W jednej misce przygotować mąkę ziemniaczana. W drugim talerzu niech się znajdzie roztrzepane jajko. A w trzecim talerzu umieścimy mąkę pszenną z dodatkiem papryk, soli i czosnku granulowanego. Naszym kolejnym krokiem będzie wymieszanie wszystkich składników sosu w miseczce. Teraz osuszone tofu maczamy w mące ziemniaczanej, potem w jajku, a na koniec w mące pszennej z przyprawami. Tak panierowane tofu smażymy na patelni , na złocisty kolor z każdej strony. Po usmażeniu osuszamy na ręczniku papierowym. Na czystą patelnię wlewamy nasz sos i podgrzewamy aż się zagotuje. Dodajemy nasze tofu i dusimy w tym sosie ok 2 minut, uważając by się nie przypalił. Ja podałam z ryżem, posypałam prażonym sezamem i świeżą kolendrą. Brzmi pysznie…??? Pozdrawiam M. #lyzkawzupie #tofu #korea #food #wegefood #przepisy #wege #azja