Paluchy rybne

Ewelina
Obiad
15.08.2014 9:36
Paluchy rybne

Składniki

z

Przepis

Składniki:

1kg fileta z dorsza (ja miałam mrożony)

3 marchewki

1 pietruszka

kawałek selera

łodyga selera naciowego

biała część pora

2 jajka

bułka tarta

kajzerka

1 cebula

ziele angielskie

liść laurowy

koperek

natka pietruszki

przyprawa do ryb

sól

pieprz

śmietana ukwaszona 18%

łyżka mąki (do zagęszczenia sosu)

olej do smażenia

Wykonanie:

W dużym garnku zagotowujemy wodę z pokrojonymi na kawałki warzywami, zielem angielskim i liściem laurowym. Wrzucamy pokrojoną na kawałki rybę, solimy i gotujemy na małym ogniu ok 30min. Następnie odcedzamy, rybę i warzywa studzimy. Bulion zostawiamy na sos. Na maśle przesmażamy pokrojoną w kostkę dużą cebulę.Studzimy.Kajzerkę namaczamy w mleku (ew.w wodzie) - odciskamy. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ugotowaną rybę,przesmażoną cebulkę, i ugotowane wraz z rybą warzywka: seler, pietruszkę i 2 marchewki. Trzecią marchewkę kroimy w kostkę i dorzucamy do bulionu z którego powstanie sos. Do zmielonej wraz z warzywami ryby wbijamy 2 jajka, dosypujemy przyprawę do ryb, ew. odrobinę soli i pieprzu oraz posiekany koperek. Formujemy podłużne paluchy i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony na złoty kolor.

Nasz bulion zagotowujemy, zaciągamy łyżką mąki rozrobionej z wodą (lub zimnym bulionem), dodajemy ukwaszoną śmietankę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dorzucamy do sosu sporą ilość posiekanej natki pietruszki. Sos i paluchy podajemy z ryżem lub ziemniakami z wody. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną