Jak zbierać a następnie przerabiać pokrzywę?

Patrycja

Żywienie

20.04.2022 18:27

Jak zbierać a następnie przerabiać pokrzywę?

Pokrzywę od wieków ceni się ze względu na jej właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Najbardziej wartościowe są młode i świeże liście pokrzywy. Przyjrzyjmy się im bliżej, skoro sezon zbiorów właśnie się rozpoczął.

Kiedy zbierać pokrzywę?

Najwięcej wartości odżywczych mają świeże i młode liście pokrzywy. Powinniśmy się wybrać na zbiory przed jej kwitnieniem, czyli na przełomie kwietnia i maja.

Jak zbierać pokrzywę?

Najistotniejsze jest miejsce, w którym będziemy zbierać pokrzywę. Szukajmy młodych pędów z dala od dróg i pól uprawnych, w miejscach, gdzie nie będzie ona zanieczyszczona spalinami czy chemicznymi opryskami. Pokrzywę zawsze zbieramy w ochronnych rękawiczkach, a pędy powinniśmy ucinać nożyczkami. Zbiorów nie umieszczamy w foliowej torbie, najlepszy do ich przechowywania będzie wiklinowy kosz.

Zdjęcie Jak zbierać a następnie przerabiać pokrzywę? #1

Jak suszyć pokrzywę?

Do suszenia wystarczy nam łodyżka z czterema górnymi liśćmi pokrzywy. Tę część rośliny dokładnie płuczemy i suszymy. Następnie układamy pędy na papierowym ręczniku i odkładamy w suche miejsce, gdzie przez kilka dni w spokoju będzie mogła się suszyć. Ususzona pokrzywę najlepiej przechowywać w papierowym kartoniku lub torbie.

Świeża pokrzywa

Śmiało możemy wykorzystać także świeże liście pokrzywy. Młode pędy idealnie nadają się jako dodatek do smoothie z kiwi, bananami pomarańczą. Jeśli mamy wyciskarkę możemy zrobić sok z pokrzywy. A jeśli jesteśmy entuzjastami past kanapkowych, to możemy krótko podgotować liście pokrzywy, a następnie zblendować je z podsmażoną na maśle cebulą z czosnkiem i ugotowanym jajkiem. Ze świeżej pokrzywy podobnie jak i z suszonej możemy zrobić herbatę, ale już tylko ze świeżej zrobimy pyszną zupę. Świeża pokrzywa świetnie nadaje się także do sporządzenia różnego rodzaju wcierek i płukanek do włosów oraz toników do twarzy.

Zdjęcie Jak zbierać a następnie przerabiać pokrzywę? #2

Co zawiera pokrzywa?

W pokrzywie znajdziemy szereg makro- i mikroelementow takich jak:

  • Magnez
  • Fosfor
  • Wapń
  • Siarkę
  • Potas
  • Jod
  • Sód
  • Krzem
  • Żelazo

Jest także bogata w witaminy:

  • Witaminę A
  • Witaminę K
  • Witaminy B2,B5
  • Witaminę C

A poza tym znajdziemy w niej:

  • Karotenoidy
  • Serotoninę
  • Histaminę
  • Związki aminowe i garbnikowe
  • Kwasy organiczne
  • Flawonoidy
  • Fitosterole
  • Acetylocholinę
  • Chlorofil
Zdjęcie Jak zbierać a następnie przerabiać pokrzywę? #3

Na co ta pokrzywa?

Ze względu na swoje właściwości pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w lecznictwie. Herbatę z suszonej pokrzywy pito, aby załagodzić stres. Sok  pozyskiwany ze świeżych pędów podawano, aby wzmocnić organizm zwłaszcza w okresie wiosennego przesilenia. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem rekomendują pokrzywę na objawy uczulenia.

Dziś nadal z powodzeniem pokrzywę zwyczajną stosuje się w celu:

  • Obniżenia cholesterolu
  • Obniżenia poziomu mocznika
  • Usunięcia nadmiaru płynów z organizmu
  • Obniżenia poziomu chlorku sodu
  • Redukcji stanów zapalnych
  • Łagodzenia bólu
  • Wspomożenia apetytu
  • Ułatwienia przemiany materii
  • Złagodzenia dolegliwości trawiennych
  • Zahamowania wypadania włosów
  • Rozszerzenia naczyń krwionośnych
  • Obniżenia ciśnienia krwi

Pomocniczo pokrzywę stosuje się w leczeniu:

  • Anemii
  • Biegunek
  • Nieżytów żołądka i jelit
  • Chorobach wątroby
  • Kamicy nerkowej
  • Dny moczanowej
  • Chorobach reumatycznych
  • Przeroście prostaty
  • Trądziku młodzieńczego
  • Czyraków
  • Łupieżu
  • łojotoku

Kto powinien uważać na pokrzywę?

Osoby, które mają cukrzycę, problemy z nerkami i przyjmują leki przeciwzakrzepowe, powinny zrezygnować z pokrzywy. Naparów z pokrzywy nie powinno się także pić na tydzień przed i po zabiegach chirurgicznych. Pokrzywa nie jest wskazana dla kobiet z nowotworami narządów rodnych i mięśniakami.