Pokrzywę od wieków ceni się ze względu na jej właściwości lecznicze i wartości odżywcze. Najbardziej wartościowe są młode i świeże liście pokrzywy. Przyjrzyjmy się im bliżej, skoro sezon zbiorów właśnie się rozpoczął.
Kiedy zbierać pokrzywę?
Najwięcej wartości odżywczych mają świeże i młode liście pokrzywy. Powinniśmy się wybrać na zbiory przed jej kwitnieniem, czyli na przełomie kwietnia i maja.
Jak zbierać pokrzywę?
Najistotniejsze jest miejsce, w którym będziemy zbierać pokrzywę. Szukajmy młodych pędów z dala od dróg i pól uprawnych, w miejscach, gdzie nie będzie ona zanieczyszczona spalinami czy chemicznymi opryskami. Pokrzywę zawsze zbieramy w ochronnych rękawiczkach, a pędy powinniśmy ucinać nożyczkami. Zbiorów nie umieszczamy w foliowej torbie, najlepszy do ich przechowywania będzie wiklinowy kosz.
Jak suszyć pokrzywę?
Do suszenia wystarczy nam łodyżka z czterema górnymi liśćmi pokrzywy. Tę część rośliny dokładnie płuczemy i suszymy. Następnie układamy pędy na papierowym ręczniku i odkładamy w suche miejsce, gdzie przez kilka dni w spokoju będzie mogła się suszyć. Ususzona pokrzywę najlepiej przechowywać w papierowym kartoniku lub torbie.
Świeża pokrzywa
Śmiało możemy wykorzystać także świeże liście pokrzywy. Młode pędy idealnie nadają się jako dodatek do smoothie z kiwi, bananami pomarańczą. Jeśli mamy wyciskarkę możemy zrobić sok z pokrzywy. A jeśli jesteśmy entuzjastami past kanapkowych, to możemy krótko podgotować liście pokrzywy, a następnie zblendować je z podsmażoną na maśle cebulą z czosnkiem i ugotowanym jajkiem. Ze świeżej pokrzywy podobnie jak i z suszonej możemy zrobić herbatę, ale już tylko ze świeżej zrobimy pyszną zupę. Świeża pokrzywa świetnie nadaje się także do sporządzenia różnego rodzaju wcierek i płukanek do włosów oraz toników do twarzy.
Co zawiera pokrzywa?
W pokrzywie znajdziemy szereg makro- i mikroelementow takich jak:
- Magnez
- Fosfor
- Wapń
- Siarkę
- Potas
- Jod
- Sód
- Krzem
- Żelazo
Jest także bogata w witaminy:
- Witaminę A
- Witaminę K
- Witaminy B2,B5
- Witaminę C
A poza tym znajdziemy w niej:
- Karotenoidy
- Serotoninę
- Histaminę
- Związki aminowe i garbnikowe
- Kwasy organiczne
- Flawonoidy
- Fitosterole
- Acetylocholinę
- Chlorofil
Na co ta pokrzywa?
Ze względu na swoje właściwości pokrzywa od dawna wykorzystywana jest w lecznictwie. Herbatę z suszonej pokrzywy pito, aby załagodzić stres. Sok pozyskiwany ze świeżych pędów podawano, aby wzmocnić organizm zwłaszcza w okresie wiosennego przesilenia. Specjaliści zajmujący się ziołolecznictwem rekomendują pokrzywę na objawy uczulenia.
Dziś nadal z powodzeniem pokrzywę zwyczajną stosuje się w celu:
- Obniżenia cholesterolu
- Obniżenia poziomu mocznika
- Usunięcia nadmiaru płynów z organizmu
- Obniżenia poziomu chlorku sodu
- Redukcji stanów zapalnych
- Łagodzenia bólu
- Wspomożenia apetytu
- Ułatwienia przemiany materii
- Złagodzenia dolegliwości trawiennych
- Zahamowania wypadania włosów
- Rozszerzenia naczyń krwionośnych
- Obniżenia ciśnienia krwi
Pomocniczo pokrzywę stosuje się w leczeniu:
- Anemii
- Biegunek
- Nieżytów żołądka i jelit
- Chorobach wątroby
- Kamicy nerkowej
- Dny moczanowej
- Chorobach reumatycznych
- Przeroście prostaty
- Trądziku młodzieńczego
- Czyraków
- Łupieżu
- łojotoku
Kto powinien uważać na pokrzywę?
Osoby, które mają cukrzycę, problemy z nerkami i przyjmują leki przeciwzakrzepowe, powinny zrezygnować z pokrzywy. Naparów z pokrzywy nie powinno się także pić na tydzień przed i po zabiegach chirurgicznych. Pokrzywa nie jest wskazana dla kobiet z nowotworami narządów rodnych i mięśniakami.