Żurek to tradycyjna zupa kuchni polskiej, białoruskiej i czeskiej. Jego początki sięgają XV wieku. W każdym regionie można spotkać żurek z nieco innymi dodatkami – ziemniakami, jajkiem, białą kiełbasą czy boczkiem. Żurek uważany jest za naturalny probiotyk, który wspomaga pracę układu trawiennego i poprawia stan flory bakteryjnej jelit.
Kiedy i jak wIewać zakwas do żurku?
Ważną kwestią jest moment dodania zakwasu. W pierwszej kolejności gotujemy wywar z dodatkiem kiełbasy i warzyw. Dopiero po około 30 minutach wyciągamy produkty i wlewamy zakwas.
Bardzo ważne jest, aby podczas dodawania nie przerywać mieszania.
Należy pamiętać, że samodzielnie przygotowany zakwas należy przecedzić. Płyn ma być klarowny z domieszką mąki. Należy oddzielić płyn od czosnku, przypraw i chleba.
Przy kupnym zakwasie nie ma takiej konieczności.
Ważną kwestią jest dokładne wymieszanie zakwasu przed dodaniem do żurku. Energiczne potrząsanie pozwoli na połączenie wody z mąką. Dotyczy to zarówno gotowego wyrobu, jak i samodzielnie przygotowanego.
Zazwyczaj dodaje się 500 ml zakwasu na 1,5 l wywaru. Jednak każdy z nas ma inne upodobania i woli żurek o innej intensywności. Dlatego też proporcje są kwestią indywidualną.
Przed dodaniem zakwasu sprawdźmy jego smak. Zepsuty zakwas będzie miał gorzki smak.
Samodzielnie wykonany zakwas możemy przechowywać w lodówce do 14 dni.
Zakwas na żurek – cenne wskazówki
Zakwas jest bazą żurku. Składa się z zaledwie kilku prostych składników, a dzięki zachodzącym w mieszance procesom staje się źródłem cennych dla organizmu witamin.
Zakwas składa się z:
- wody,
- chleba,
- mąki (żytniej, najlepiej typ 2000 lub 720),
- czosnku,
- ziela angielskiego,
- liścia laurowego.
Możemy przygotować go samodzielnie. Pamiętajmy, że musi być dojrzały. Sprawdźcie nasz przepis TUTAJ.
Sklepowe zakwasy zawierają często ocet dla wzmocnienia smaku lub są poddawane procesom pasteryzacji.
Ponadto przechowywane są w plastikowych lub metalowych opakowaniach, co może pozbawić ich prozdrowotnych właściwości.
Należy pamiętać, że samodzielnie przygotowany zakwas należy przecedzić. Płyn ma być klarowny z domieszką mąki. Należy oddzielić płyn od czosnku, przypraw i chleba.
Przy kupnym zakwasie nie ma takiej konieczności.
Dobroczynne właściwości żurku na zakwasie
- Zawarte w zakwasie witaminy z grupy B usprawniają pracę układu nerwowego;
- Zakwas z żurku wpływa na prawidłową pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego -pomaga trawić lipidy;
- Zapobiega powstawaniu anemii;
- Ugotowany żurek obfituje w potas i wapń;
- Pomaga w leczeniu nadkwasoty żołądka, zgagi i innych dolegliwości związanych z zaburzoną pracą przewodu pokarmowego;
- W żurku znajduje się w nim m. in. cynk, miedź, potas, wapń, mangan oraz witaminy: E, PP, a także B2.
A Wy przygotowujecie samodzielnie zakwas?
Lubicie żurek?