Co stawiamy na stole wielkanocnym stole? 6 potraw, które najczęściej przygotowujemy!

Martyna

Dieta i żywienie

12.04.2022 10:19

Co stawiamy na stole wielkanocnym stole? 6 potraw, które najczęściej przygotowujemy!

Wielkanoc kojarzy nam się z charakterystycznymi potrawami. Wiele osób nie wyobraża sobie Świąt bez pasztetu, wielkanocnego żurku, białej kiełbasy, faszerowanych jajek, pieczeni czy babki. Tradycyjne dania doczekały się swoich urozmaiconych wariacji i kulinarnych odsłon. Większość Polaków stawia jednak na prostotę i dania w oryginalnej formie.

 

Zdjęcie 6 potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Ty też je serwujesz? #1

Wielkanocny Żurek

Przygotowanie żurku jest pracochłonne, ale niepowtarzalny smak wynagrodzi włożony wysiłek. Jest to kwaskowata treściwa zupa. Dodatek kiełbasy i jajka sprawia, że jest bogatym daniem. Dodatek świeżego tartego chrzanu dodaje mu charakteru.

Podstawą żurku jest zakwas, który przygotowywany jest z mąki żytniej. Wywar natomiast gotowany jest na wędzonym boczku lub drobiowym czy wołowym mięsie.

Do żurku często podawane są ziemniaki.

Można zaszaleć z formą podania żurku i zaserwować go w wydrążonym pieczywie.

 

Pasztet  

Wiele osób nie decyduje się na przygotowanie pasztetu, gdyż uważają, że wykonanie jest bardzo pracochłonne. Nie jest to jednak wymagające danie.

Najczęściej przygotowuje się go z różnych rodzajów mięsa – wieprzowego, wołowego, cielęciny. Smak wzbogacony jest charakterystycznymi przyprawami – zielem angielskim, liściem laurowym, jałowcem, gałką muszkatołową.

Aby podkręcić smak, często pasztet serwowany jest z konfiturą żurawinową.  

 

Zdjęcie 6 potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Ty też je serwujesz? #2

Biała kiełbasa

Dla wielu osób biała, pieczona kiełbasa jest obowiązkową pozycją na wielkanocnym stole. Najlepiej wybrać kiełbasę surową. Podczas pieczenia mięso puści soki, które uwięzione w osłonce wydobędą z kiełbasy wszystko, co najlepsze.

Kiełbasa pieczona jest z dodatkiem czosnku i cebuli. Niektórzy sięgają po dodatki w postaci jabłek, czy miodu.

Wiele osób decyduje się na pieczenie kiełbasy w piwie z dodatkiem musztardy.

Biała kiełbasa dodawana jest także do żurku.

 

Jaka faszerowane

Wielkanoc bez faszerowanych jajek? To chyba niemożliwe. Jaja faszerowane to jedno z klasycznych dań podawanych podczas wielkanocnego śniadania.

Smakosze tej przekąski mają do dyspozycji niezliczone pomysły na ich przyrządzanie. Kulinarna wyobraźnia nie ma granic. Można je przygotować na wiele pysznych sposobów, pobawić się dekoracjami, a także formą podania. 

Najpopularniejsze połączenia to:

  • Jajka z rzeżuchą i szynką;
  • Jajka faszerowane pieczarkami;
  • Jajka faszerowane szynką ze szczypiorkiem;

Bardziej nowoczesne osłony tej potrawy to jajka faszerowane łososiem, tuńczykiem, pastą truflową, cukinią czy suszonymi pomidorami.

 

Babka wielkanocna

Na większości polskich stołach gości wielkanocna babka. Przybiera ona kształt charakterystycznego stożka z karbowaną powierzchnią. Na świątecznym stole może zagościć baba wielkanocna cytrynowa, piaskowa, marmurkowa, kokosowa, pomarańczowa, z makiem lub z bakaliami. Wyobraźnia nie zna granic. Wielkanocne babki posypywane są cukrem pudrem, polewane białym lukrem lub czekoladową polewą.

Tradycyjna babka wielkanocna to taka wypiekana z dodatkiem drożdży. 

Zdjęcie 6 potraw, które najczęściej pojawiają się na wielkanocnym stole. Ty też je serwujesz? #3

 

Pieczeń

Wiele osób decyduje się na serwowanie mięsa własnej roboty. Pieczeń może być dodatkiem do kanapek lub oddzielną przekąską. Mięsa pieczone są w całości w ulubionej marynacie.

Najczęściej pieczeń przygotowuje się z mięsa wieprzowego. Wykorzystanie łopatki zapewnia soczystość potrawy. Można wykorzystać też mięso z szynki, wieprzowo-wołowe lub drobiowe. Pieczeń może mieć także formę schabu pieczonego np. ze śliwką.

 

Co króluje na Waszych wielkanocnych stołach?

Serwujecie tradycyjne potrawy czy eksperymentujecie?