Gołąbki bez zwijania

Ewelina
12.08.2014 9:35
Gołąbki bez zwijania

Przepis

Składniki:

600 g mięsa mielonego

1/4 główki białej kapusty (równie dobrze może być włoska)

100g ryżu (1 torebka)

2 jajka

1 średnia cebula

2 łyżki kaszy manny

bułka tarta

majeranek

sól, pieprz

oliwa do smażenia

Na sos:

2 łyżki mąki pszennej

500 g przecieru pomidorowego, gęsty sok pomidorowy lub krojone pomidory z puszki

śmietana 18%

ząbek czosnku

1 cebula

sól, pieprz, cukier, słodka papryka

koperek

oliwa z oliwek

Wykonanie:

Ryż gotujemy, studzimy. Kapustę bardzo drobno szatkujemy (można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Cebulę kroimy w kosteczkę i smażymy na złoty kolor. Do poszatkowanej kapusty dodajemy mięso, wystudzony ryż, jajka, kaszę manną i podsmażoną cebulę. Doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Wyrabiamy masę aż do połączenia wszystkich składników. Następnie formujemy okrągłe klopsiki lekko je spłaszczając (najlepiej zwilżonymi w wodzie dłońmi). Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony.

Sos: cebulę kroimy w kostkę, smażymy na złoty kolor, do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany ząbek czosnku. Chwilę podsmażamy po czym dodajemy przecier pomidorowy lub wlewamy sok pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną cukru i papryki. Zagotowujemy. Mąkę rozprowadzamy w odrobinie zimnej wody. Wlewamy na gotujący się sos ciągle mieszając. Teraz wystarczy tylko doprawić sos śmietaną rozrobioną wcześniej w niewielkiej ilości sosu, żeby się nie zważyła i posypać koperkiem. Do sosu przekładamy gołąbki i zjadamy z tym, z czym lubimy :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną